Comarques Gironines 30/05/2019

El Barri Vell ja té Sis cafeteries per als amants de les bicis

Cada cop hi ha més serveis adreçats a les persones que combinen turisme i ciclisme

J.p.
2 min
El bar La Fàbrica, propietat del ciclista canadenc Christian Meier, funciona des de fa quatre anys al carrer de la Llebre.

Girona Burgers, toasts, fruit bowls, salads and good coffee! ” Ho anuncia -en anglès i també en català- la pissarra d’un dels sis bars del Barri Vell de Girona destinats als amants del ciclisme. En els últims anys l’oferta ha crescut al mateix ritme que el nombre de ciclistes d’arreu del món que s’instal·len durant uns dies a la ciutat per convertir-la en la base de les seves sortides i entrenaments. Prop de 200 professionals vinculats al món de la bicicleta resideixen a les comarques gironines, considerades unànimement una zona ideal per practicar aquest esport.

Un dels seus ambaixadors més eloqüents és l’exciclista escocès David Millar, que fa dos anys, en un article a The Telegraph, va arribar a escriure: “Pedalar a Girona és com pedalar al cel”. Exageracions a banda, els factors exposats per Millar són prou convincents: “Un clima meravellós, bones carreteres, terreny mixt i la possibilitat de creuar-se amb alguns dels ciclistes més famosos del món”. Actualment, a la demarcació hi ha quatre equips professionals: Education First-Drapac (l’antic Cannondale-Garmin), Mitchelton-Scott, Israel Cycling Academy i Massi-Tactic UCI Women’s Team, l’últim dels quals és el primer equip femení català que ha fet el salt a les categories professionals de la Unió Ciclista Internacional.

Creació de sinergies

El creixement de la comunitat ciclista a les comarques gironines no es nodreix només d’esportistes estrangers. “Hi ha molta afició local, molts clubs i practicants”, destaca el geògraf Narcís Sastre, copropietari del Rocacorba Cafè, l’últim establiment pensat per als ciclistes que s’ha obert al Barri Vell de Girona. “Es creen sinergies entre ciclisme, restauració i hostaleria. Ens alimentem els uns als altres”, observa Sastre, convençut que els practicants d’aquest esport acudeixen a Girona atrets per les carreteres i el paisatge. “Aquesta setmana hem tingut clients de Nova Zelanda, el Canadà i els Estats Units, aquí hi ve gent de tot el món”, informa. Segons ell, “l’oferta que reben els ciclistes es va adequant a la demanda, cada cop més gran”. “Hem d’anar amb compte que no vingui massa gent i tot això se’ns en vagi de les mans, però encara hi ha força marge de creixement abans d’arribar a la massificació”, afegeix.

El boom dels últims anys

“Vam obrir fa nou anys i hem vist una evolució molt gran del ciclisme. En els últims tres anys, sobretot, hi ha hagut un boom”, diu Lluís Hortet, director de l’Hotel Nord 1901. “Normalment, el 65% dels nostres clients són ciclistes, i amb esdeveniments com el Sea Otter el percentatge encara puja més”, afegeix. La procedència dels clients és molt variada: “Nord-americans, canadencs, anglesos... També ve molta gent de Barcelona”, explica Hortet. “Aquesta setmana les estades seran de tres o quatre dies de mitjana”, apunta.

La proliferació de ciclistes va acompanyada de la creació de nous itineraris. El Consorci de les Vies Verdes rebrà prop de 3,5 milions d’euros provinents dels fons Feder per desenvolupar set actuacions a la demarcació. És el cas, per exemple, de la via verda que enllaçarà Cassà de la Selva amb Llambilles passant per Campllong i Fornells, o de la que unirà els nuclis urbans de Platja d’Aro i Sant Antoni de Calonge.

stats