MÚSICA TRADICIONAL
Comarques Gironines 17/11/2016

Càntut, el renaixement de les cançons dels avis

Cassà de la Selva s’omplirà de música i cançons tradicionals aquest cap de setmana

Ara
2 min
Sanjosé i Belda estan considerats els ambaixadors del festival.

GironaEls bars, els carrers, les places, els auditoris i els restaurants de Cassà de la Selva, entre altres espais, s’ompliran de música i cançons tradicionals aquest cap de setmana, en el marc de la primera edició del festival Càntut.

La cita arrencarà oficialment divendres amb el concert de Belda & Sanjosex, que presentaran oficialment el seu nou disc, Càntut (21 h, a la sala Centre Recreatiu), i actuaran acompanyats de la violinista Coloma Bertran i el multiinstrumentista Jordi Casadesús. El treball que presentaran ha rebut el premi Teresa Rebull a la millor producció musical en cultura popular i tradicional, convocat per la Generalitat i Fira Mediterrània de Manresa.

Ambaixadors del projecte Càntut

Carles Belda i Carles Sanjosé (Sanjosex) s’han convertit en els principals ambaixadors del projecte Càntut. Cançons i músiques dels avis, ja que han escollit una quinzena de cançons del cançoner www.cantut.cat. Aquest projecte va néixer el 2012, quan el banyolí Albert Massip va iniciar un blog per recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. L’empresa Alter Sinergies va sumar-se al projecte de Massip organitzant el Càntut en dos vessants: una pàgina web on es recullen i es poden consultar les cançons recuperades, i el festival que se celebra aquest cap de setmana a Cassà, que pretén donar vida i materialitzar les cançons.

Un miler d’enregistraments

Actualment la pàgina web allotja més d’un miler d’enregistraments recollits per una quarantena de caçadors de cançons, a partir de 125 cantadors i sonadors d’instruments d’una cinquantena de poblacions de les comarques gironines.

El repertori inclou cançons i cantarelles infantils, cançons narratives (romanços i balades d’amor, crims i esdeveniments històrics), cançons de taverna (humorístiques, satíriques o polítiques), cançons d’origen improvisat (corrandes, garrotins), cançons teatrals o músiques de ball.

La celebració del festival Càntut ha generat molta expectació i en algunes de les activitats de pagament les entrades ja estan exhaurides, com en el Dinar de Cantadors, programat per dissabte. Entre les actuacions programades hi ha la d’Els Panxuts & El Ganxet (divendres, al bar del Centre Recreatiu, a les 22.30h). Entre les activitats paral·leles, destaca l’exposició Aparador de cançoners (a la biblioteca municipal) i la projecció de l’audiovisual Versions bàrbares, que constarà de diverses càpsules audiovisuals que revisen la tradició oral de la mà de la investigadora Barbara Van Hoestenberghe.

stats