Comarques Gironines 30/12/2013

Denuncien "represàlies" contra una educadora que va destapar el cas d'abusos sexuals de l'expresident de la Creu Roja

Treballadors socials creuen que l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany han buscat un "mecanisme legal" per acomiadar-la i les institucions ho neguen

Acn
2 min
Joaquim Homs, en una imatge d'arxiu / ACN

BanyolesL'Assemblea de Treballadors i Treballadores d'Acció Social (Assacs) denuncia que l'acomiadament d'una educadora social és una "represàlia" per haver destapat el cas de suposats abusos sexuals a joves per part de l'expresident de la Creu Roja del Pla de l'Estany. Assacs creu que el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Banyoles han buscat un "mecanisme legal" per acomiadar la treballadora: convocar un nou concurs de gestió del servei socioeducatiu on treballava i adjudicar-lo a una altra empresa. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha assegurat que han estat els tècnics els que han avaluat les propostes i han resolt l'adjudicació, sense cap influència política.

Aquesta educadora social treballava al servei socioeducatiu 'El boli blau', que es fa la barri de la Farga de Banyoles, precisament on viuen bona part dels joves que van denunciar l'expresident de la Creu Roja al Pla de l'Estany per abusos sexuals. Fins al setembre, la gestió d'aquest recurs depenia de l'Ajuntament de Banyoles, però el consistori en va traspassar la competència al Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

Nou concurs públic

Segons ha explicat l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, el Consell Comarcal ha convocat un nou concurs públic per adjudicar la gestió d''El boli blau'. "Ha estat un concurs per invitació, hi han convidat l'empresa que ho feia fins ara perquè estàvem satisfets amb la seva feina i també unes quantes empreses més", ha detallat Noguer. Un cop rebudes les propostes, relata Noguer, han estat els tècnics els que s'han encarregat d'avaluar-les i concloure quina és l'empresa adjudicatària.

"Tant jo com el president del Consell Comarcal estem ben tranquils, perquè és una decisió tècnica", ha explicat Noguer, que afegeix que no hi ha cap influència política en tot el procés. "Aquí no hi ha cap represàlia contra res ni contra ningú", ha assegurat l'alcalde de Banyoles.

Paper essencial per destapar el cas

L'Assemblea de Treballadors i Treballadores d'Acció Social (Assacs) creu, en canvi, que Ajuntament i Consell Comarcal han trobat un "mecanisme legal" per treure del mig una monitora que els resultava incòmoda. El portaveu d'Assacs, Marc Sánchez, ha explicat que el paper d'aquesta treballadora social va ser essencial per destapar el cas dels suposats abusos sexuals de l'expresident de la Creu Roja a joves usuaris de l'entitat a la comarca.

Sánchez ha explicat que aquesta monitora va ser una de les que va informar el gerent de serveis socials i el mateix Ajuntament de les acusacions que feien alguns usuaris contra l'expresident de la Creu Roja. "Com que ningú va actuar", relata Sánchez, la monitora va ajudar els joves a reunir forces per denunciar-ho, tal com van acabar fent alguns.

Per això, Assacs reclama la "immediata reincorporació" de la treballadora i que l'alcalde i el president del Consell Comarcal apareguin públicament per donar explicacions sobre la qüestió i "restituir el dany causat". A més, han convocat una reunió el 9 de gener al centre cívic de Banyoles del barri de la Farga oberta a entitats i persones que vulguin afegir-se a un moviment ciutadà creat per denunciar aquests fets.

stats