Comarques Gironines 10/08/2017

Domènec Fita compleix 90 anys reivindicant l'eclecticisme

Girona celebrarà l'aniversari amb cinc exposicions a la tardor

Acn
2 min

GironaL'artista Domènec Fita celebra 90 anys de vida aquest 10 d'agost. Nascut a Girona el 1927, l'escultor repassa la seva carrera, marcada per la varietat d'estils i la quantitat d'obra que acumula: més de 12.000 peces. Coincidint amb aquesta efemèride, Fita fa bandera de l'estil lliure que ha marcat la seva obra.

Algunes de les peces de l'escultor gironí es poden veure a la Sagrada Família de Barcelona –és el cas de les làmpares de vidres trencats dels quatre evangelistes– o a la catedral de Girona, amb el 'Crist jacent'. A aquests edificis religiosos hi ha creacions de gran format de Fita, però l'artista també ha fet escultures de carrer. Una és la 'Columna de la història', al barri de Pedret de Girona, que repassa els moments clau de la ciutat. L'artista també té monuments en llocs com Roses (Alt Empordà), Olot (Garrotxa) o Ordino (Andorra).

En una entrevista a l'ACN, considera que cenyir-se només a una manera de crear "et redueix" i va en contra de la "llibertat", que creu que ha de ser l'aspiració de tot artista. Fita es mostra partidari de la independència de Catalunya i creu que seria un bon moment per donar més valor a l'art. També lamenta la falta de civisme cap a les obres que hi ha a la via pública.

El 'triangle' gironí

Domènec Fita té arrels a Girona, però també va créixer en una masia de Santa Pau (Garrotxa) i es va formar a l'Escola d'Art d'Olot, entre altres centres. L'artista té clar que hi ha un talent especial al "triangle gironí" limitat pel mar, França i Barcelona. "Barcelona és una frontera important", subratlla. Un talent, el del territori gironí, que varia molt entre comarques, ja que no té "res a veure la creació de l'Empordà amb la de la Garrotxa, per exemple". Ell se sent habitant del que bateja com "la república més lliure de Girona".

Part del seu temps el dedica, des de l'any 2000, a la Fundació Fita, que posa en valor la seva obra i la cataloga. Aquest ens ho fa en setze categories diferents, que inclouen des d'autoretrats fins a art abstracte, o les obres dedicades a Girona. "De cadascuna d'elles he hagut de donar explicacions a l'hora de classificar-les, perquè soc jo qui ha fet l'obra, però han de ser els altres els que la valorin", considera l'artista.

Aquesta tardor la fundació organitza el 'Fita 90', un cicle d'exposicions i activitats per celebrar les nou dècades de vida de l'artista gironí. Les exposicions es podran veure al Museu d'Art de Girona, a la Fundació Valvi, a la Casa de Cultura, a la Fundació Fita i a l'Auditori de Girona a partir de l'octubre. De cara al 2018, la Fundació preveu presentar un llibre sobre Fita escrit per cinc autors que portarà per títol 'Unes mirades en l'obrar de Fita'.

stats