Comarques Gironines 26/06/2017

La DO Empordà instal·larà cinc estacions meteorològiques per reduir els tractaments fitosanitaris

La previsió és que entrin en funcionament a finals d'any i es repartiran entre l'Alt i el Baix Empordà

Ara
2 min
Imatge d'un camp de vinyes de l'Empordà

GironaLa DO Empordà instal·larà 5 estacions meteorològiques en diferents vinyes de l'Alt i el Baix Empordà, que permetran reduir els tractaments fitosanitaris que es fan als camps. Gràcies a aquests aparells es coneixeran les condicions climatològiques concretes de la zona. Així, el productor sabrà quina és la quantitat de producte químic que s'ha d'aplicar. El president de la DO Empordà, Xavier Albertí, explica que el que es busca és "fer un producte més natural i ecològic".

"Les prediccions que ens donarà aquesta tecnologia ens estalviaran tractaments indiscriminats que fins fa pocs anys es feien per defecte", ha assegurat. El cost inicial de les estacions és de 15.000 euros, que assumirà la DO Empordà.

Albertí comenta que, tot i que "no és una obsessió", des de la DO veuen com cada cop es va cap a una producció més ecològica dels vins que s'elaboren en els prop de 40 cellers que la conformen. En bona part es deu al tipus de clima que tenen les dues comarques, especialment la zona de l'Albera, situada més al nord de l'Alt Empordà. "Tenim un territori bastant propens a reduir els tractaments fitosanitaris a les vinyes, sobretot al nord, on toca més la tramuntana i el clima és més sec", destaca.

Ara mateix un 20% dels cellers de la DO Empordà tenen una producció ecològica, en concret, 8 dels 40 que la formen, la majoria dels quals a la zona nord de l'Alt Empordà. Per tot plegat, des de la direcció de la marca es convocaran unes jornades per debatre sobre la producció ecològica per tal d'informar dels avantatges que té, però també dels requisits que demana aquest canvi.

Albertí destaca que en alguns cellers ja es fa producció ecològica, tot i que no incorporen aquesta especificitat perquè suposa "tràmits carregosos que tiren enrere el propietari". "Esperem que les jornades serveixin per treure conclusions i poder afavorir una producció cada vegada més natural i sostenible", ha reblat.

La producció integrada, el primer pas

Abans d'arribar a la producció ecològica, Albertí ha explicat que el repte seria tenir una majoria de cellers que treballin amb producció integrada. Aquest seria un pas previ a l'ecològic, ja que redueix molt els productes químics que s'utilitzen. "Seria una bona notícia poder dir a mitjà termini que la majoria de cellers treballen amb producció integrada", remarca Albertí.

Amb tot, el president de la DO Empordà reconeix que encara estan lluny d'altres països que ja han fet un pas definitiu cap al vi ecològic, com Anglaterra o Alemanya. "A Catalunya encara no hi ha una cultura tan estesa de l'ecològic com en altres llocs, per això els cellers no s'hi han tirat de cap", explica.

En aquest sentit, Albertí conclou que el públic català que compra vins de la DO Empordà valora més la proximitat i el fet que siguin cellers petits que "cuiden molt bé el producte".

stats