Comarques Gironines 18/10/2017

El Festival de Circ s’estrena a Girona amb “l’edició més espectacular”

Un total de 88 artistes oferiran 24 espectacles entre el 22 i el 26 de febrer

Maria Garcia
3 min

GironaEl Festival de Circ Elefant d'Or aterra per primera vegada a Girona després de celebrar les anteriors edicions a Albacete i Figueres. Una estrena que el seu director, Genís Matabosch, augura que serà "la més espectacular" dels sis anys d'història del certamen, que enguany es celebrarà entre el 22 i el 26 de febrer al Camp de Mart de la Devesa.

En total, 88 artistes de catorze països competiran en 24 atraccions davant d'un jurat internacional, que escollirà els guanyadors dels premis Elefants d'Or, Plata i Bronze. De moment, tenen catorze espectacles confirmats, com la contorsió extrema dels finlandesos Zephyr, l'equilibri al trapezi dels vietnamites De Tru o els icaris amb meteores dels xinesos Wuqiao School of Acrobatics Arts. Un dels espectacles més destacats és el que oferirà, a les obertures i cloendes de cada representació, el Ballet de la companyia Royal Circus de Gia Eradze adscrita al Gran Circ Estatal de Moscou (Rosgoscyrk). A més, els circs estatals de Rússia, Vietnam, la Xina o Corea del Nord ja han confirmat que estrenaran noves produccions al festival; i països com Moldàvia, Austràlia o Finlàndia que hi participaran per primera vegada.

Polèmiques fora de la carpa

Un festival que es farà a Girona, després d'un final no gaire afortunat a Figueres, on s'ha celebrat els tres darrers anys. Els promotors van deixar la ciutat de Dalí després que la seva alcaldessa, Marta Felip, no trobés el suport de cap altre grup municipal per aprovar el pressupost que garantís la seva continuïtat.

El principal escull: el Museu Europeu del Circ que s'havia de crear com a condició sine quan non per mantenir el certamen a Figueres. Una condició innegociable a l'Alt Empordà, però que, en canvi, a Girona no es contempla, almenys a curt termini.

"Esperem que el Museu sigui una realitat d'aquí a uns anys, però ara la prioritat era salvar el festival" va indicar el seu director, que va deixar clar que la principal raó per marxar de Figueres va ser la tramuntana "que posava en perill tot el festival perquè una sola anul·lació d'un espectacle hauria suposat la ruïna".

Un perill que Matabosch va veure quan es va esfumar la possibilitat d'aixecar el projecte museístic. "Quan tenia la il·lusió de fer el Museu pagava la pena el risc, però quan va desaparèixer el projecte, em va caure la bena dels ulls" va confessar. Després d'anunciar que deixava la capital alt-empordanesa, el director assegura que va rebre ofertes "de moltes poblacions i països", però que va escollir Girona per romandre a les comarques gironines.

Una arribada, però, que també ha estat polèmica a la capital gironina. La plataforma Salvem la Devesa i els grups municipals d'ERC i CUP han criticat que el festival s'instal·li al Camp de Mart, que està protegit i on encara no està redactat el pla especial que ha de regular els seus usos i serveis.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas va recordar que l'espai on s'instal·larà la carpa "està destinat a usos especials" i va assegurar que "no hi haurà problemes de contaminació acústica ni perjudicis pels veïns". Al contrari. Madrenas creu que els beneficis que pot obtenir la ciutat són majors que les possibles molèsties. "Ajudarà al sector turístic i de serveis en un mes, el febrer, que no és gens fàcil i ens ajuda a posicionar-nos com la segona capital cultural del país" va concloure.

A falta de tancar els números definitius, el festival compta amb mig milió d'euros de pressupost, dels quals, 60.000 els aporta l'ajuntament i 60.000 el Patronat de Turisme de la Costa Brava i la Diputació de Girona.

stats