Comarques Gironines 11/01/2019

L’acusada del crim de Banyoles diu que no sabia que havia matat la seva mare

La jutge ordena el seu ingrés a un centre de menors

Maria Garcia
3 min
Imatge dels assistents als cinc minuts de silenci per condemnar la mort violenta a Banyoles

Girona"No sabia que l'havia matat. Només volia escarmentar-la amb una ferida petita perquè havien discutit". Aquesta és la versió que la detinguda pel crim de Banyoles, de 17 anys, ha donat a la jutge quan avui ha declarat a la Fiscalia de Menors de Girona, acusada de l'homicidi de la seva mare, una veïna de Banyoles de 53 anys. Així ho ha explicat el seu advocat, Josep Costa, que ha afirmat que es va assabentar que la seva mare era morta quan aquest dijous la van detenir els Mossos d'Esquadra, a Platja d'Aro.

Segons ha relatat la jove a la jutge, el dimecres al matí es va despertar amb mal de cap i "com obsessionada" perquè havia discutit amb la seva mare la nit anterior. Va entrar a la seva habitació, va agafar un ganivet, li va fer una ferida i va tancar la porta. Després, al passadís, va veure una mica de sang que sortia de l'habitació, "es va espantar i va marxar de casa".

Tot seguit, la detinguda es va dirigir a una perruqueria, on es va tenyir els cabells de negre "perquè la seva mare sempre li deia que estava molt guapa rossa. I ho va fer per demostrar-li que ella manava i que podia decidir". Costa ha indicat que, després d'anar al seu Institut, va agafar un autobús fins a Girona, però que no sabia a on anar. Va veure que tenia les claus de l'apartament familiar de Platja d'Aro i va decidir anar-hi "perquè tenia por de la resposta de la seva mare després del que havia fet".

Pel que fa a la nota manuscrita que els Mossos d'Esquadra van trobar a l'escena del crim i en què confessava implícitament ser l'autora del crim, l'acusada ha afirmat davant la jutge que "no recordava res, ni haver-la escrit ni què hi va escriure".

L'autòpsia que es va realitzar a l'Institut de Medicina Legal de Girona va establir que la dona tenia diverses ferides d'arma blanca al cos, però va ser la del coll la que li va provocar la mort. I aquestes lesions serien compatibles amb el ganivet de cuina que es va trobar a l'escena del crim.

Relació complicada

L'acusada és d'origen rus i els seus pares la van adoptar quan era un nadó. Segons el seu advocat, la relació entre la mare i filla no era bona, "pel seu estat psicològic i per un cúmul de circumstàncies", i havien tingut molts problemes des que fa dos o tres anys els seus pares es van separar.

En aquest sentit, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha declarat que els serveis socials "havien atès la família" però que no li constava "cap denúncia" per maltractament ni cap advertència des de l'institut.

Després del crim, la família no "ha volgut saber res d'ella" -segons Costa-, i el seu germà s'ha personat com a acusació particular en el cas. L'advocat ha avançat que demanarà una avaluació psicològica de la jove, a qui havien diagnosticat un principi d'esquizofrènia i bipolaritat.

La víctima, mare de la detinguda, era molt coneguda al poble. Feia temps que treballava tenint cura de la gent gran, però durant anys havia regentat un alberg amb el seu exmarit i pare dels seus fills, molt freqüentat per veïns i esportistes.

I la notícia de la seva mort violenta ha deixat Banyoles sacsejada i compungida. I per condemnar els fets i recordar la veïna, més de dues-centes persones es van concentrar ahir al migdia davant l'Ajuntament durant cinc minuts de silenci.

De Banyoles a Platja d'Aro

L'alerta del crim va saltar dimecres a les nou de la nit, quan l'altre fill de la dona la va trobar morta, a terra, en una habitació del domicili on vivien mare i filla, en ple centre de Banyoles.

A l'escena del crim, els Mossos d'Esquadra van trobar un ganivet ensangonat -que seria l'arma del crim- i una nota manuscrita, que hauria escrit la filla, i en què confessava implícitament i s'acomiadava dient que tenia intenció de suïcidar-se en paratges de l'entorn de Banyoles.

Precisament per això, els investigadors van començar la seva recerca en aquests espais, però, com que no la van trobar, van seguir el seu rastre fins a un apartament familiar de Platja d'Aro. Allà, van muntar un dispositiu de vigilància al voltant del pis i dijous al migdia la van acabar detenint.

La jove, de 17 anys, està acusada de l'homicidi de la seva mare. Després de declarar durant unes dues hores, la magistrada del Jutjat de Menors 1 de Girona ha ordenat el seu ingrés a un centre de menors en règim d'internament tancat i terapèutic durant sis mesos, prorrogables a tres mesos més en cas de no haver-se celebrat el judici.

stats