Comarques Gironines 20/01/2022

Les infermeres denuncien esgotament i menysteniment

2 min
Una infermera vacunant un jove.

Esgotament i decepció. Són els sentiments que asseguren que tenen les infermeres després de dos anys de sobreesforç i jornades laborals extenuants per contribuir a lluitar contra la pandèmia del covid i sense haver aconseguit que s’escoltin les demanes del col·lectiu per millorar la seva situació laboral i per tenir veu dins els òrgans de decisió de la política sanitària.

"No hem percebut cap millora i l’administració continua sense escoltar-nos. No podem més", assegura Alícia Rey, presidenta del Col·legi d’Infermeres/rs de les Comarques Gironines (COIGI). La sisena onada del covid no ha fet més que agreujar la sobrecàrrega de treball que les infermeres pateixen des de l’inici de la pandèmia i el desgast arriba fins a tal punt que moltes infermeres opten per deixar la professió. Una part de les professionals no han deixat la infermeria però sí que han canviat de lloc de treball per aconseguir millores laborals: "Hi ha una diferència considerable en les condicions laborals segons si es treballa als hospitals, a l’atenció primària, als centres de l’Institut Català de la Salut o els hospitals comarcals", explica Rey. La presidenta del COIGI afegeix que nombroses infermeres de l’Hospital Josep Trueta de Girona han demanat últimament treballar a l’atenció primària perquè els ofereix millors horaris i els permet una millor conciliació familiar i laboral.

Les infermeres lamenten també que l’administració continuï sense atendre la seva reivindicació de reconèixer la professió amb la categoria laboral A1. "La infermeria segueix a la categoria A2 i, per tant, es troba amb un sostre professional i econòmic que suposa un greuge comparatiu respecte a altres professions", diu Rey. Una de les conseqüències de no pujar de categoria és que no tenen un lloc en els òrgans on es prenen decisions en matèria sanitària, una reivindicació que el col·lectiu fa temps que reclama sense èxit.

“Tenim la sensació que se’ns menysté”, lamenta Rey, que destaca que davant les necessitats de personal per a la campanya de vacunació contra el covid-19 l’administració va optar per contractar tècnics auxiliars, “que no és una professió sanitària”. “Vacunar és molt més que punxar, i se’ns va voler treure unes competències que ens pertocaven a les infermeres, tot i que davant la nostra oposició la Generalitat es va fer enrere”, explica Rey.

stats