50 ingressos en sis mesos a la unitat de psiquiatria infantil de Salt

Les noves instal·lacions han permès doblar el nombre de llits i reduir la llista d'espera a zero

La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil (URPI), dirigida a menors amb inicis de patologia mental greu, ha doblat l'activitat des que va estrenar els nous equipaments al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) al mes de desembre. Des del gener d'aquest any, la unitat ha tingut 50 ingressos amb una ocupació per sobre del 90%. Són el mateix nombre d'ingressos que hi va haver en tot el 2016.

Les noves instal·lacions han servit per doblar el nombre de llits que tenia la unitat en l'anterior ubicació a l'Hospital Santa Caterina, i han passat de cinc a deu. Així, han pogut ingressar les urgències que abans s'havien de derivar a altres centres i reduir la llista d'espera a zero. De total d'ingressos, 31 han estat programats des dels centres de salut infantojuvenil de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions i l'Hospital de Dia d'Adolescents i 19 han estat derivats des d'urgències del Santa Caterina. Només sis casos no han tingut cap contacte previ amb cap servei de salut mental del territori.

Dels 50 ingressos, 28 han estat noies (56%) i 22 nois (44%). La franja d'edat se situa entre els 9 i els 17 anys, amb una mitjana de 15 anys en les noies i de 14,4 en els nois. En relació amb el diagnòstic motiu de l'ingrés, un 28% ha estat per risc de suïcidi (gest autolesiu i/o temptativa), un 22% són trastorns de conducta, un 20% trastorns de conducta alimentària, un 16% trastorns psicòtics, un 8% responen a un trastorn per abús de substàncies i un 6% a un trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. L'estada mitjana durant aquest semestre ha estat de 23 dies.

La unitat d'hospitalització disposa actualment d'uns 1.000 metres quadrats. Està equipada amb quatre habitacions dobles, quatre habitacions individuals (dues de destinades als pacients amb trastorn de conducta alimentària i dues per a usuaris que requereixin d’un aïllament puntual) i una habitació de contenció. Les habitacions estan distribuïdes en funció dels diferents perfils d'usuaris, necessitats i vulnerabilitats, amb l'objectiu de garantir la millor atenció personal integral possible, i els espais de dia i nit queden clarament diferenciats.

La unitat és atesa per un equip multidisciplinari de psiquiatres, psicòlegs, diplomats i auxiliars en infermeria especialitzats en l'atenció de la salut mental infantojuvenil i treballadors socials, que es coordinen amb la resta de recursos comunitaris de la Xarxa de Salut Mental.

Més continguts de

El + vist

El + comentat