Comarques Gironines 07/03/2019

El jutge ordena la detenció d'un dels investigats per les mobilitzacions de l'aniversari de l'1-O a Girona

L'activista Jordi Alemany estava citat a declarar aquest matí, però no s'ha presentat al jutjat

Maria Garcia
2 min
L'activista Jordi Alemany a les portes dels Jutjats de Girona on s'ha negat a entrar a declarar

GironaEl magistrat del jutjat d'instrucció 4 de Girona ha ordenat detenir l'activista Jordi Alemany després que avui no s'hagi presentat a declarar. Alemany, que és membre del secretariat nacional de l'ANC, està investigat per haver participat, suposadament, en les protestes de l'1 d'octubre del 2018, amb motiu de l'aniversari del referèndum.

Aquest matí l'activista estava citat a declarar davant del jutge, però ha decidit no presentar-s'hi perquè no ha volgut "cooperar amb la injustícia espanyola". "No podem legitimar la injustícia espanyola quan a Madrid estan jutjant els nostres presos polítics i estan humiliant tot el poble", ha explicat davant la cinquantena de persones que s'han concentrat per donar-li suport.

Alemany està acusat dels delictes de danys, desordres públics, ultratge a la bandera espanyola i atemptat contra l'autoritat, per la seva suposada participació a la protesta de la seu de la Generalitat a Girona i durant la qual es va despenjar la bandera espanyola.

Durant les seves declaracions a les portes dels jutjats, l'activista també ha carregat contra la policia catalana –que va ser el cos que el va investigar i citar a declarar– i contra l'executiu de Quim Torra: "Denunciem la repressió també dels Mossos d'Esquadra, que impedeixen que avancem cap a la República. Tenim un govern de genolls i ens està traint".

Alemany és el primer que han citat a declarar dels 21 investigats per les mobilitzacions durant l'1-O a Girona amb motiu de l'aniversari del referèndum. Ell és l'únic acusat per les protestes a la seu de la Generalitat i la resta estan investigats pel tall a les vies de l'AVE, que va durar dues hores.

Entre els 21 acusats destaquen els alcaldes de Verges, Ignasi Sabater, i Celrà, Dani Cornellà, i el fotoperiodista Carles Palacio, a qui la Policia Nacional va detenir el 16 de gener, juntament amb 13 activistes independentistes més. Precisament ahir es va saber que el govern espanyol, responent a les preguntes del senador d'EH Bildu Jon Irrañitu, va assegurar que els 16 detinguts "estaven citats a declarar", cosa que contradiu la nota de premsa que va enviar la Policia Nacional el dia dels fets i en què parlava de "16 detinguts".

En aquest sentit, un dels advocats dels acusats, Benet Salellas, ha assegurat que "en cap cas" hi va haver citacions i ha qualificat d'"extremadament greu i terrible" que l'Estat "menteixi i inventi" sobre les detencions. "El que toca és començar a depurar responsabilitats a la comissaria de la Policia Nacional a Girona i als comandaments del ministeri de l'Interior, i no intentar tapar la boca amb falses veritats i amb un relat absolutament inventat pel ministeri".

stats