LLETRES
Comarques Gironines 08/07/2021

Miquel Pairolí, homenatge discret a un escriptor major

ARA
2 min
El novel·lista i articulista Miquel Pairolí.

GironaEl Grup Gavarres ha contribuït a mantenir viu el record de l’escriptor Miquel Pairolí, del qual enguany es commemoren els 10 anys de la seva mort. Per dissabte que ve ha convocat una de les seves passejades rituals per la ciutat de Girona llegint textos del dietari Octubre, amb lectures de Maria Mercè Roca, Josep Maria Fonalleras i Lluís Muntada. Els dietaris són el gènere més elogiat de tots els que havia conreat Pairolí. Vicenç Pagès diu que és en aquests escrits on “ens recorda -sense estridències ni manaments, amb una serenitat exacta- que el que ens pertoca és conrear el nostre esperit com aquell qui conrea un camp: amb menys pressa que constància, prosseguint rituals santificats pel temps, amb les eines que l’ús ha esmolat”.

Miquel Pairolí i Sarrà (Quart, 1955-2011) va ser un escriptor de fusta planiana que també va practicar la crítica i el periodisme. Descendent d’una nissaga de pagesos, els cicles de la natura estan molt presents en la seva obra. A banda d’Octubre, també va publicar els dietaris Paisatge amb flames (1990) i L’enigma (1999). Entre les seves novel·les destaquen El manuscrit de Virgili (2004) i Cera (2008). Va ser articulista de mitjans com El Punt, Diari de Barcelona, Nou Diari, Avui oPresència. Va col·laborar en el naixement de la revista Gavarres, amb la qual va tenir un lligam emocional. És aquest el grup editor que organitza des de fa anys dues rutes literàries anuals basades en la seva obra, una per la ciutat de Girona i una altra pels volts de Palol d’Onyar, on hi havia el mas Pairolí i paratges que ell va descriure literàriament.

L’escriptor Miquel Aguirre, amb motiu del desè aniversari de la mort de l’autor d’Octubre, diu en un tuit: “Algun dia, confio i desitjo, aquest país convertirà un escriptor com Miquel Pairolí en un escriptor popular, referencial, estimat i llegit alhora. L’obra de Pairolí ens està esperant”. Josep Maria Fonalleras opina: “Rellegint-lo ratifiques que Miquel Pairolí va ser un escriptor memorable, i que el seu Octubre és un cim de la prosa”. L’escriptor Antoni Martí Monterde afirma: “Es mereix -i necessitem- unes obres completes com el clàssic contemporani que és Miquel Pairolí”. El regidor Lluc Salellas reclama que Girona el tingui present en el seu nomenclàtor.

stats