Comarques Gironines 20/03/2016

Mor Joan Casals, que malgrat ser innocent va estar empresonat set mesos pel segrest de la farmacèutica d'Olot

Fa tres anys i mig va publicar 'El secuestro de Olot', un llibre on explicava el malson d'haver estat engarjolat per un crim que mai no va cometre

Josep Pastells
1 min
Joan Casals parlant amb Guille Terribas el 2013, quan va presentar el seu llibre a la Llibreria 22 de Girona / TV Girona

GironaJoan Casals, que el 1993 va estar empresonat set mesos després de ser acusat falsament del segrest de la farmacèutica d’Olot Maria Àngels Feliu, va aparèixer mort dijous a casa de la seva mare a Ripoll. L'autòpsia que li van practicar divendres determina que va ser víctima d'un infart.

Detingut el 30 d’octubre del 1993 juntament amb Xavier Bassa després de ser acusats per Francisco Evangelista –un testimoni que va arribar a assegurar que Feliu era morta i va evadir la justícia quan la van alliberar els seus veritables captors–, Casals va passar un infern que va durar 10 anys. L’Audiència de Girona el va absoldre l’any 2003, però mai no va poder recuperar-se d'un malson que ell mateix va descriure com "una odissea" al llibre 'El secuestro de Olot', que va publicar fa tres anys i mig en la seva versió definitiva.

"Em van tenir agafat pels pebrots sense haver comès cap mena de delicte", explicava en aquesta obra. Després de ser absolt per l'Audiència, encara va haver d'esperar sis anys perquè el Tribunal Suprem confirmés la sentència. Malgrat això, la justícia mai no va voler reconèixer l'error que s'havia comès amb Casals, que va quedar clar quan Maria Àngels Feliu va aparèixer en vida. Durant el segrest i abans que fos alliberada el 27 de març del 1994 després de 492 dies de captiveri, es va dictar una ordre de processament que certificava la seva mort. Fins i tot després que Feliu fos alliberada, la justícia va mantenir tancat Casals durant un mes.

stats