SANT JORDI 2011
Crònica 24/04/2011

Baixa la venda roses un 20% a Catalunya

Els productors del mercat de la flor i de la planta ornamental de Catalunya asseguren que la venda de roses ha baixat un 20% respecte de l'any passat. Els venedors han rebaixat preus fins al 50%.

Marta Català
2 min
Enamorats i nens petits, que en aquest Sant Jordi sant i en dissabte no tenien classe, van omplir la Rambla de Barcelona durant tot el dia.

Barcelona.Un home porta a la mà 14 roses vermelles. Són per la seva família. Ha pagat dos euros per rosa: "Molt bé de preu", explica. A la Rambla, a la plaça de Catalunya i als carrers dels voltants, els crits dels paradistes no paren: "Roses a dos euros, aquests preus no els trobareu". Els venedors veuen que enguany es quedaran amb moltes flors per vendre: "La Setmana Santa ens ha fet mal, jo venia les roses a quatre euros i ara les dono per dos", explica el Joaquim, que té una parada a la rambla de Catalunya amb ronda Sant Pere des de fa 20 anys. Els productors del mercat de la flor i la planta ornamental de Catalunya xifren que s'han venut cinc milions de roses, un 20% menys que l'any passat. Unes dades encara millors que les primeres previsions, que indicaven una baixada del 30%. Malgrat les xifres, els catalans, i sobretot els turistes, es van llançar als carrers: des de parelles d'enamorats fins a criatures menjant roses de caramel.

"El perfil de comprador és diferent, hi ha molts turistes", va explicar una venedora de roses de porcellana. Les roses més venudes, com sempre, van ser les vermelles seguides de les blanques i les taronges. I aquest any a les paradetes hi van triomfar les roses de porcellana i de caramel, amb cors amb la frase " T'estimo", i les fetes de paper: "La veritat és que a nosaltres ens va molt bé, estem venent més que altres anys", comentava una noia que elabora flors de paper. Els paradistes asseguren que aquest any hi ha menys parades: "No hi ha tants venedors i els que hi som hem comprat menys roses, l'any passat en vaig comprar 800, i aquest any, 400, perquè ja preveia el que passaria", va assenyalar un dels venedors de la Rambla. Ahir, ja ben entrada la tarda, les ofertes es multiplicaven. Roses grans i amb floridures: "Senyors, en venc dos per cinc euros". A Lleida, Girona i Tarragona la venda de roses va seguir la mateixa tònica. A Tarragona els venedors van encarar el dia amb un estoc d'un 20% de roses menys que l'any passat.

stats