RIFA DE NADAL
Crònica 23/12/2011

Catalunya es conforma amb les molles

No ha estat l'any de Catalunya als bombos del sorteig de Nadal. Només ha rebut petites parts del tercer premi i de cinc cinquens. En total, 23 milions d'euros en premis grans, molt concentrats a Barcelona.

3 min
Celebració a l'administració del carrer Rosselló, 215, de Barcelona pel 3r premi.

BARCELONA.Només 23 milions amb remitent de la loteria han tornat a Catalunya en forma de premis grans. Poc més del 5% dels més 432 milions que els catalans hi han invertit. Això sí, sense comptar-hi els premis menors, que acabaran engreixant aquesta quantitat. El sorteig ha sobrevolat aquest any el territori català per aterrar, de manera focalitzada, a Osca i a València. A Catalunya hi ha deixat només les molles: una part d'un tercer premi i de cinc cinquens. Aquests últims molt repartits: la llista de poblacions que han venut un sol dècim premiat (6.000 euros) és llarga. La millor part del sorteig se la va endur Barcelona, que només amb el tercer premi del número 02.184 es va embutxacar 16 milions dels 20 que es van quedar a Catalunya. Sort -que també va sucar en un cinquè premi- i Manresa van repartir-ne un milió cadascuna i Viella, Caldes de Montbui, Valls i Cerdanyola en van vendre una sèrie.

"Estem en ratxa", celebrava la Cristina May ruixada de cava i atrafegada entre periodistes. La seva administració, al carrer Rosselló de Barcelona, havia venut 15 sèries del tercer premi i, tot i que el número s'havia distribuït per finestreta i no sabia qui havia beneficiat, desprenia eufòria: "Fa dos anys ja vam donar un cinquè premi i ara un segon. Anem cap amunt". És la tercera generació de la família que regenta aquesta administració i explica que, fins a aquests premis, no havien tingut sort en el sorteig de Nadal. També a Barcelona, l'administració del carrer Indústria, 135, va vendre 15 sèries més d'aquest tercer premi, mentre que l'oficina de l'estació de Sants i una altra al carrer Mare de Déu del Port en van distribuir una cadascuna.

La sort torna a Cerdanyola

A l'àrea metropolitana, només va poder somriure una mica, i per segon any consecutiu, Cerdanyola. Curiosament l'administració de loteria número 2 d'aquest municipi del Vallès Occidental va donar dos premis, en concret una sèrie del tercer, el 02.184 -500.000 euros-, la meitat de la qual va ser adquirida per una penya del mercat municipal de Ripollet, i diversos dècims del cinquè, el 08.128, venuts per internet.

Una altra de les ciutats afortunades va ser Manresa, que va rebre un bon pessic del tercer premi, un milió d'euros, gràcies a dues sèries del 02.184, que es van vendre en dues administracions diferents. Maite Troy, responsable d'un dels establiments que han repartit la sort, explicava que "els números baixos costen de vendre's i s'acostumen a repartir entre diverses administracions".

La demarcació de Tarragona, per la seva banda, va rascar el tercer premi i dos cinquens. A Valls, el número 02.184, el del tercer premi, es va vendre per finestreta (500.000 euros). És el primer cop que aquest establiment, al carrer de la Cort, pesca a la rifa de la grossa. L'antecedent més important cal anar a buscar-lo l'any 94, quan els va caure un primer premi del sorteig setmanal. Un altre focus d'alegria a les comarques tarragonines es va situar a l'administració de la Pastoreta de Reus, que va vendre 30 sèries d'un cinquè premi, el número 3.643. Els diners repartits aquí, 1,8 milions d'euros, superen el tercer premi de Valls. Aquest número es va vendre també parcialment a Salou i a Cambrils, i un altre cinquè premi, el del 08.128, a més, va esquitxar Tortosa.

D'altra banda, Sort continua en la seva lliga paral·lela en matèria de loteria i la Bruixa d'Or va repartir un total de 38 milions d'euros en premis, la gran majoria, però, va ser menudalla. El seu responsable, Xavier Gabriel, es va mostrar satisfet amb la xifra assolida, tot i que la celebració va ser més tímida que altres anys. I a la demarcació de Girona, el pessic més gran va caure a Ripoll. L'administració El Trèbol va repartir una sèrie d'un cinquè premi, el 03.643. En total, 60.000 euros repartits a la finestreta que ahir a la tarda encara ningú havia anat a reclamar. El Trèbol ha aconseguit projecció mediàtica enguany gràcies a vendre números del sorteig de Nadal amb la data de naixement de Pep Guardiola.

stats