SEGREGACIÓ A LES AULES
Crònica 23/02/2011

CiU amplia ajuts a escoles que separen nens i nenes

El departament d'Ensenyament ha començat a fer passos en l'ampliació dels concerts educatius d'escoles que separen nens i nenes amb l'ampliació de línies de primària provinents de parvularis mixtos.

Albert Balanzà
2 min
L'entrada de l'escola Xaloc, el centre per a nens vinculat a l'Opus Dei de l'Hospitalet.

Barcelona.Pocs dies després que la consellera Irene Rigau obrís la porta a subvencionar més escoles que separen per raó de sexe i que topés frontalment contra la llei d'igualtat que promou el govern espanyol, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicava una sèrie de modificacions de concerts educatius dels centres privats a proposta de la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats. Incloïa l'augment d'una línia de primària de l'escola Xaloc, l'històric centre de l'Hospitalet de Llobregat, al barri del Gornal, que segueix els valors de l'Opus Dei.

Amb data 26 de gener, la Generalitat va aprovar amb caràcter provisional les modificacions del concert educatiu d'una desena de centres privats. En el cas d'aquesta escola de l'Hospitalet -que manté des del 1964 una estructura d'ensenyament diferenciada per a nens a Xaloc i per a nenes a Pineda-, suposa l'ajut per a la concessió d'una nova línia en el primer curs de primària.

Albert Cortès, portaveu de l'European Association of Single Sex Education (EASSE), l'associació en què s'integra l'escola i que actua com a representant educativa, explica que la modificació del concert és la conseqüència directa de l'aprovació l'any passat, en mandat del govern tripartit i amb Ernest Maragall com a conseller d'Ensenyament, d'una línia als parvularis mixtos Avantis que gestiona l'escola en el mateix recinte. "La nova línia es va aprovar pel gran nombre de preinscripcions registrades als parvularis", precisa Cortès. La modificació del concert, segons el DOGC, anirà a càrrec del pressupost 2010 prorrogat per a l'any 2011.

"Conselleria d'una altra època"

Ahir l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya va criticar la decisió del departament d'Ensenyament i va assegurar: "La conselleria retalla les partides dels centres públics mentre dóna més diners als centres privats". En un comunicat signat pel secretari general de l'AJEC, Andreu Espinola, el sindicat progressista denunciava: "Rigau vol invertir poc en educació i dóna suport a les tesis educatives arcaiques de l'Opus Dei quan nombrosos informes d'experts posen en qüestió el model discriminatori de la segregació".

Aquest nou pas en el debat obert entre els requisits de la llei d'igualtat estatal, que obre la porta a retirar "qualsevol forma de finançament públic" als centres educatius que separin nens i nenes, ha topat des del principi amb l'estratègia educativa del nou govern de CiU, que dóna suport a aquests centres.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de fet, s'ha mostrat partidària de subvencionar més escoles que separin per sexes.

La desena d'escoles que separen per sexes a Catalunya van ser concertades l'any 2001, durant el mandat de la també consellera de CiU Carme-Laura Gil. El tripartit no va donar nous concerts, però sí que va permetre continuar-ho fent amb la nova llei d'educació. La LEC fixa la coeducació com una de les prioritats de l'ensenyament públic, però no la fa obligatòria. Es limita a dir: "Ha de ser objecte d'atenció preferent", cosa que forces com ICV creuen que permet la diferenciació.

stats