Crònica 16/02/2011

Cleries dóna per impossible atendre tots els dependents

A. Brullet/j. Serra
1 min
El conseller Josep Lluís Cleries, en el moment previ a la seva compareixença al Parlament.

Barcelona.El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va afirmar ahir en la compareixença al Parlament que serà "impossible" complir el calendari de la llei de la dependència. El Govern es plantarà i no assumirà el pagament de prestacions als dependents moderats (que a partir de l'1 de gener podien accedir per llei a ajudes econòmiques i serveis) fins que no hagi resolt l'atenció als grans dependents i dependents severs, tal com havia apuntat l'ARA en l'edició del 27 de gener. "Plantarem cara a Madrid i reclamarem que s'ajorni l'entrada en vigor del grau moderat", va afirmar el conseller.

La primera oportunitat per plantejar la mesura de força serà en la propera trobada amb el ministeri, programada per al 3 de març. Cleries, que va culpar el tripartit dels retards acumulats, va detallar que 54.627 de les 330.607 sol·licituds per accedir als ajuts no han estat ateses. S'hi inclouen tant les persones que no han vist valorat el seu grau de dependència com els ciutadans que estan pendents que s'apliqui el pla individual d'atenció (PIA), el pas previ a cobrar la prestació.

El conseller va detallar que s'han produït situacions greus, en un missatge dirigit a l'anterior govern d'esquerres, i va posar d'exemple els casos de 17.374 persones amb la valoració resolta que van morir sense poder gaudir dels ajuts. Cleries va assegurar que la Generalitat pagarà als hereus d'aquests ciutadans la prestació que els correspon. Tampoc va estalviar retrets a l'Estat. Dels 1.065 milions invertits a Catalunya l'any passat per atendre les persones dependents, la Generalitat en va aportar 622 milions (58%), mentre que Madrid va transferir 335 milions (31%).

stats