ELECCIONS MUNICIPALS 2011
Crònica 26/03/2011

C's apunta al Baix Llobregat

Roger Tugas
2 min

Les municipals del 2007 havien de consolidar Ciutadans, que feia uns mesos havia trencat tots els esquemes entrant al Parlament. Van presentar una vuitantena de llistes, però només van obtenir tretze regidors. Tanmateix, s'han conjurat per no repetir els mateixos resultats el 22-M i concentraran els esforços al Baix Llobregat (on el 28-N va aconseguir un 4,88% dels vots, molt a prop del 5% necessari per ser als ajuntaments) i en intentar el miracle d'entrar a Barcelona (l'únic lloc de l'àrea metropolitana on han perdut suport). Volen pescar vots d'un PSC en hores baixes i instal·lats a l'alcaldia de molts consistoris des de la Transició.

S'han encallat a l'hora de configurar candidatures, però cobriran tota l'àrea metropolitana. El primer objectiu serà "consolidar l'increment de vot" del 28-N als vuit consistoris en què tenen representació, segons el seu secretari de política municipal, el regidor de Gavà Miguel Ángel Ibáñez. Assenyala que allà s'ha notat més la millora respecte a les autonòmiques del 2006. A Molins de Rei, Sant Boi o Olesa l'augment ha estat superior al 60%, i al Vallès Oriental, d'un 47%.

A la caça del 'no nacionalista'

"El Baix Llobregat és una zona on ens hem de dedicar, amb molta gent no nacionalista que votava el PSC", apunta Ibáñez. En alguns casos els socialistes hi governen des del 1979 i el seu projecte presenta símptomes d'esgotament. "Això no són ajuntaments, són regnes de taifes, dinasties", denuncia el regidor. Tot i això, "el gran repte és obtenir representació a Barcelona", apunta el diputat i cap de llista a la capital, Jordi Cañas, un objectiu del qual van quedar lluny el 2007. Consistoris del Vallès Occidental com els de Terrassa, Sabadell o Sant Cugat, en què C's va estar a punt d'entrar fa quatre anys, seran també objectius.

Cañas accepta que "no hi ha el mateix patró de vot a les municipals que en les autonòmiques", però els resultats d'aquestes últimes els fan ser optimistes. Aspiren a incrementar electors dins l'espai de "centre-esquerra no nacionalista ", antics simpatitzants del PSC que el 28-N van votar críticament CiU per posar fi al tripartit. Tot i això, no preveuen grans novetats en una campanya que basarà els seus eixos en l'efectivitat en la gestió dels recursos, el civisme i la seguretat i la millora dels serveis socials, però que no oblidarà la reivindicació d'una administració local bilingüe. "La novetat seria que això no hi fos", reconeix Ibáñez.

Abans Hereu que Trias

Si fossin decisius per escollir alcaldies, malgrat ser crítics amb l'encadenament indefinit de mandats, Ciutadans no alçarà la bandera del canvi. Els acords no es plantejarien "en funció del partit, sinó del programa", assegura el regidor. Excepte a Barcelona. Cañas, crític amb un PSC que "ha assumit part del discurs nacionalista d'ERC", afirma que "Xavier Trias seria molt pitjor", ja que el candidat de CiU vol "liderar una Barcelona nacionalista que pretén utilitzar com un instrument per incidir en el trànsit cap a la independència". Així, si el PSC guanyés i necessités els vots de C's, aquests li posarien condicions per pactar, entre les quals hi hauria "suprimir el reglament d'usos lingüístics" del consistori, que prioritza l'ús del català.

stats