LA INVESTIGACIÓ DE L'INCENDI D'HORTA DE SANT JOAN
Crònica 14/01/2011

Delta 0 nega errors I falta de coordinació

Delta 0, el cap de guàrdia dels bombers el dia de la tragèdia de l'incendi d'Horta de Sant Joan, va declarar ahir davant la jutge de Gandesa. En les seves manifestacions va negar descoordinació.

Laia Espín
2 min
Delta 0 arriba als jutjats de Gandesa, acompanyat d'efectius i comandaments dels Bombers.

Barcelona.Carles Font, que així és com es diu Delta 0, es va acollir ahir al dret a no declarar i només va respondre a les preguntes del seu advocat. És la primera vegada que Font compareix com a imputat al jutjat des que va començar, ara fa un any i mig, la instrucció del cas. Font està imputat com a presumpte autor de cinc homicidis per imprudència greu per omissió, un de lesions i un altre de danys .

Delta 0 va mantenir ahir la mateixa versió que va manifestar a la comissió d'investigació del Parlament el 3 de març .

Responent a preguntes dels seu advocat, va declarar que no va poder ordenar l'evacuació dels GRAF (Grup d'Actuacions Forestals) perquè tenen una "estructura pròpia de comandaments especialitzada". D'altra banda, en la seva declaració hi apareix que el fatídic dia hi havia altres comandaments d'igual o rang superior. La seva defensa va puntualitzar: "Aquest fet no vol dir que creguem que la resta són responsables dels fets, sinó que no observem cap responsabilitat per part de ningú en l'operatiu d'extinció. Per aquest motiu, hem demanat l'arxivament de la causa". Un dels advocats que forma part de l'acusació particular, Pau Simarro, en discrepa. Creu que el cap de guàrdia pretén distribuir la seva responsabilitat.

La defensa de Delta 0 va posar en relleu que va treballar 24 hores seguides i que en cap moment no va estar il·localitzable. De fet, les mateixes fonts asseguren que en el registre del departament d'Interior sobre les comunicacions que es van fer no hi ha cap intent de posar-se en contacte amb el seu representat sense resposta.

L'advocat Simarro es va mostrar crític amb l'estratègia de la defensa de Font per no haver volgut respondre a les preguntes del ministeri fiscal i de l'acusació. El lletrat es va mostrar decebut, ja que creu que aquesta declaració havia de respondre a interrogants de la investigació judicial.

Les acusacions particulars, segons el mateix lletrat, s'estan plantejant la possibilitat de sol·licitar diversos encaraments amb Delta 0 i altres comandaments dels bombers, ja que consideren que en les diverses declaracions que s'han fet fins ara, hi ha hagut contradiccions sobre el manteniment de l'estratègia a seguir per extingir l'incendi el dia que van morir els 5 bombers del GRAF de Lleida i la informació sobre les condicions meteorològiques. Les mateixes fonts també han indicat la possibilitat de demanar altres imputacions.

L'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), que va tenir com a resultat la mort dels 5 bombers i un ferit, es va declarar el 21 de juliol del 2009. Les víctimes mortals, segons les investigacions fetes, es van quedar encerclades en un lloc de difícil accés quan el vent va canviar de direcció.

La imputació de Delta 0 es va fer després que diversos testimonis posessin en dubte la seva feina. També van qüestionar que no ordenés l'evacuació.

stats