En breu
Crònica 21/01/2012

Dissidència cubana

Cristina Mas
2 min
Dissidència cubana

El dissident cubà Wilman Villar, de 31 anys, va morir ahir a un hospital de Santiago de Cuba, mentre complia una sentència de quatre anys de presó. Villar feia 56 dies que estava en vaga de fam i, segons fonts opositores, havia estat reclòs en una cel·la de confinament. Villar, pare de dues nenes de 5 i 7 anys, era membre actiu d'un grup anomenat Unió Patriòtica de Cuba, que es va crear a mitjans del 2011 i que lidera l'expres polític José Daniel Ferrer. Villar va ser detingut el 14 de novembre quan participava en una protesta d'aquest grup a la ciutat de Contramaestre (al sud-est de l'illa), on vivia. Va ser condemnat en un judici sumari per desacatament i atemptat a l'autoritat.

Fonts familiars i opositores van explicar que la seva salut es va anar deteriorant i va ser traslladat a l'Hospital Juan Bruno Zayas de Santiago de Cuba el 14 de gener, on va morir ahir per una sèpsia generalitzada i pneumònia, segons va notificar la seva família. "Responsabilitzem el govern cubà d'aquesta mort que s'hauria pogut evitar, perquè el règim el va tractar com a tots els presos de consciència que es posen en vaga de fam: el van tancar en una cel·la de confinament humida i freda i això va empitjorar el seu estat de salut", denunciava ahir a l'ARA Elizardo Sánchez, de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional.

La Comissió estima que al país hi ha "mig centenar de presos polítics i n'hi pot haver més entre els 70.000 presos que hi ha a Cuba, tots considerats oficialment presos comuns". Sánchez nega que l'arribada al poder de Raúl Castro hagi suposat cap obertura en el règim. "Només hi ha hagut gestos de cara a la galeria, sense cap canvi en profunditat, buscant un efecte mediàtic que faci pensar a l'exterior en senyals de canvi, però aquí no canvia res", denunciava. El juliol del 2010 el règim va alliberar una setantena de presos, després de la mediació de l'Església catòlica.

La Comissió compara aquest cas amb el del pres polític Orlando Zapata, que va morir el febrer del 2010 després d'una llarga vaga de fam a la presó. També denuncia que la policia intenta impedir que el funeral de Villar es converteixi en una mostra de rebuig al règim: "José Daniel Ferrer i altres dirigents de prestigi estan en arrest domiciliari i s'estan produint detencions d'activistes per assegurar-se que el funeral no doni peu a una protesta", assegura Sánchez.

stats