Crònica 21/02/2012

Espanya se suma a la petició per reactivar l'economia

Beatriz Arias
2 min
Espanya se suma a la petició per reactivar l'economia

BARCELONA.Els governs d'una dotzena de països europeus -entre els quals hi ha Espanya- van enviar ahir una carta de cinc pàgines al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i al de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, amb vuit propostes per promoure el creixement, reactivar l'economia i lluitar contra la crisi des de la UE.

La carta conjunta està firmada, a més de per Mariano Rajoy, pels caps de govern d'Itàlia, Holanda, Estònia, Letònia, Finlàndia i Irlanda -països membres de l'eurozona- i pels màxims dirigents de la Gran Bretanya, la República Txeca, Suècia, Polònia i Eslovàquia -que no estan integrats en la moneda única europea-. La carta, però, no ha rebut el suport ni d'Alemanya ni de França, les dues principals economies de la zona euro.

En el text s'afirma que la crisi és també "una crisi de creixement". Per tant, malgrat que es justifica la necessitat de reorganitzar les finances nacionals, a la carta s'aposta per modernitzar l'economia, augmentar la competitivitat i corregir els desequilibris macroeconòmics.

Liberalització dels mercats

La carta qualifica de "perillós" el moment que viu actualment Europa i fa referència a l'augment de l'atur, una xacra que, segons el text, fa que tant els ciutadans com les empreses hagin de fer front a "les condicions més dures" que s'han viscut en els últims anys.

El president del govern italià, Mario Monti, va anunciar ahir l'enviament de la carta en què, sota el títol Un pla de creixement per a Europa , els dotze líders europeus afirmen que "s'ha de restablir la confiança entre els ciutadans, les empreses i els mercats financers en la capacitat d'Europa per créixer d'una manera ferma i sostenible".

Entre les mesures que es proposen hi destaca l'aposta per l'obertura dels mercats mundials al lliure comerç, aquest any que s'han de tancar els acords amb l'Índia, el Canadà i les antigues Repúbliques soviètiques. El text també fa esment a la necessitat d'afrontar les relacions comercials amb els països del sud del Mediterrani a la cimera de principis del mes que ve.

El mercat únic de la UE, especialment en el sector serveis, i la creació d'un mercat digital europeu són més propostes de la carta. El text també preveu mesures com el reforç del compromís amb la innovació, l'establiment d'un mercat únic de l'energia i la promoció de les oportunitats de treball per a col·lectius com els joves, les dones i les persones més grans.

Finalment, a la carta es proposa posar en marxa un sector financer que doni suport a les empreses i els ciutadans i s'indica la necessitat de reduir les garanties de rescat a les entitats financeres, perquè, segons s'afirma, "els bancs i no els ciutadans han de ser responsables dels riscos que assumeixen".

stats