Crònica 03/01/2012

La Generalitat espera el no oficial de Rajoy als 759 milions

S.g.
2 min

BARCELONAFins que no hi hagi un "no" oficial de Mariano Rajoy, el Govern pensa seguir reivindicant, com fins ara, els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut que el govern del PSOE no va pagar a Catalunya. Tot i que fonts de l'executiu espanyol han confirmat a l'ARA que el PP tampoc pagarà sota el pretext que la situació econòmica no ho permet, el Govern no mourà fitxa fins que la negativa es faci oficial. "De moment no tirem la tovallola. Ningú ens ha dit que no ens pagaran i partim de la base que el nou govern és de fiar", asseguren fonts del departament d'Economia.

En un moment de presa de mesures dràstiques per reduir 20.000 milions d'euros de despesa, el PP entén que abonar 759 milions a Catalunya no seria ben vist per la majoria de ciutadans de la resta de comunitats autònomes. Tot i això, el PP de Catalunya ha afirmat en diverses ocasions que Rajoy està disposat a pagar el deute de l'Estat amb Catalunya. Ahir, però, el partit que lidera Alícia Sánchez-Camacho es va negar a fer declaracions. Tan sols el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que Rajoy "mantindrà els seus compromisos" amb l'Estatut, la Constitució "i la realitat i identitat de Catalunya".

Però mentre espera una "resposta oficial", l'executiu català ja treballa amb hipòtesis tant d'impagament com de negativa a la reivindicació del pacte fiscal. Ho va deixar clar ahir el president del grup parlamentari de CiU al Parlament, Oriol Pujol, que en una entrevista a RAC1 va reiterar que el Govern té dos asos a la màniga: el tancament de caixes i la consulta popular a la ciutadania sobre el pacte fiscal.

Pagaments ajornats

De fet, el Govern no ha abonat encara el pagament de la Seguretat Social que havia d'efectuar el 31 de desembre i encara està negociant amb l'Estat l'ajornament. Aquest retard se suma al de l'IRPF del novembre, que va pactar amb el govern sortint que s'abonaria el 20 de gener. Pujol va advertir que Catalunya no renuncia a cap acció si xoquen amb "un mur d'impossibilitat i d'incomprensió" per part del govern espanyol i Rajoy segueix "sense ni tan sols voler parlar" del pacte fiscal.

El PSC es va manifestar ahir al costat del Govern en la reclamació dels 759 milions, però amb mesures que fugen de les proposades per Pujol. La diputada Rocío Martínez-Sampere va instar el Govern a signar un conveni d'inversions amb l'executiu espanyol que justifiqui aquest pagament previst per l'Estatut i que "no és interpretable". Mas té, doncs, diversos fronts oberts, entre els quals la cerca d'un soci per tirar endavant els pressupostos del 2012, als quals ICV-EUiA va presentar ahir una esmena a la totalitat.

stats