RENOVACIÓ SOCIALISTA
Crònica 11/02/2012

Hereu deixa pas a Martí per facilitar la renovació al PSC

Pere Martí
4 min
EL TRASPÀS ENTRE JORDIS
 Jordi Martí presidirà el grup municipal socialista després que Jordi Hereu comuniqués ahir la seva decisió de deixar l'Ajuntament.

BARCELONAEl dimecres dia 1 de febrer feia fred al barri de Sant Martí. L'onada siberiana ja cobria la capital catalana, però Jordi Hereu no va renunciar a fer la seva visita setmanal a un barri de Barcelona, cosa que no ha deixat de fer malgrat perdre l'alcaldia el 22 de maig de l'any passat. Va fer la ruta habitual, pels bars de sempre, va passar per les instal·lacions del club de futbol del barri, el Júpiter, i per la parròquia. Però la visita li va deixar un regust diferent al d'altres vegades. Va constatar que la crisi és profunda, que la situació no millora, i que la gent tampoc percep propostes de canvi, d'esperança. Això sí, li van preguntar si es tornaria a presentar. I va pensar que si el debat sobre la seva continuïtat era més interessant o podia tapar el missatge del PSC, era el moment de plegar, set mesos després de perdre l'alcaldia de Barcelona que el PSC havia ostentat durant més de trenta anys.

La decisió de plegar li ballava pel cap des del dia de la derrota, però pensava que llavors no era el moment i volia comprovar primer si la seva continuïtat era útil per defensar el projecte de ciutat del PSC, el del passat i el del futur. Des d'aleshores, quan se li preguntava pel seu futur, es mostrava críptic, sense tancar cap porta, com va fer en la seva conferència del 23 de gener al Col·legi de Periodistes. Però Sant Martí va posar punt final als seus dubtes.

El traspàs a Martí

L'endemà va reunir el nucli dur dels seus col·laboradors al partit, amb Carles Martí al capdavant, i va comunicar la seva decisió, que va ser acceptada pels presents. "El debat no ha de ser sobre si continuo jo o no, sinó sobre quin projecte de ciutat defensem", va explicar Hereu per justificar-se. Durant la reunió es va decidir com i quan es faria pública la transició que calia fer al grup municipal, que passaria a ser encapçalat pel regidor Jordi Martí. El congrés del PSC de Barcelona es va considerar el moment ideal, per envoltar-lo d'una imatge de renovació, tot i que Hereu continuarà com a president del partit i Carles Martí com a primer secretari. Però una renúncia d'aquesta magnitud sempre es rendible a nivell d'imatge quan es vol visualitzar un canvi. També es va acordar mantenir la decisió en secret, fins al punt que Hereu no va comunicar-la al primer secretari del PSC, Pere Navarro, fins dijous passat, el dia abans de fer-la pública.

La relació d'Hereu amb la nova direcció nacional del PSC és millor ara que en l'etapa de José Montilla -que el va intentar descavalcar de candidat abans de les últimes municipals-, però va esperar fins a última hora perquè no volia filtracions. El grup municipal ho va saber ahir al matí, que és quan es va filtrar la notícia. Poca estona abans, pels passadissos de l'ajuntament s'havia trobat amb Xavier Trias i li havia avançat, sense concretar més: "Aquesta tarda donaré una notícia important". Després va dinar amb els presidents de totes les agrupacions locals de Barcelona i finalment va explicar la seva decisió en l'acte d'obertura del 10è congrés del PSC de Barcelona, com estava previst.

Com que la notícia ja s'havia filtrat intencionadament al matí, la sala de la tercera planta de la seu del PSC al carrer Nicaragua estava plena de delegats assistents al congrés, però també de dirigents del partit i de molts mitjans de comunicació. El cop mediàtic de visualitzar la renovació s'havia aconseguit. Hereu va pujar a l'escenari per acomiadar-se amb un discurs apassionat, que no li ha servit per continuar com a alcalde però que demostra que s'ho creu. Abans de donar el titular, va voler encoratjar els delegats a fer un bon congrés per trobar "la resposta adequada" al projecte que necessita el socialisme per recuperar Barcelona. "Estem obligats a encertar-la", va reiterar, i va fer una altra lectura de la derrota assegurant: "Venim d'una gran victòria que és la Barcelona que hem construït".

L'objectiu del seu discurs era recuperar l'autoestima dels militants del PSC de Barcelona, que encara s'estan recuperant del cop d'haver perdut el consistori després de més de 32 anys de governar-lo. Per això va apostar per analitzar els errors comesos, però també per deixar "un espai per a l'orgull" de la ciutat que s'ha construït. A diferència d'altres líders socialistes, no va atribuir la derrota electoral només a la crisi econòmica, sinó que va recordar que el projecte socialista "estava en crisi abans de la crisi econòmica" i va admetre que en algun moment el PSC havia estat "prepotent". També va assumir com a error propi no apostar per la "confrontació" amb els governs de Montilla i Zapatero per defensar millor els interessos de Barcelona i, finalment, va admetre que els socialistes tenien un discurs massa tou sobre immigració i que calia generar "noves seguretats" .

Però feta l'autocrítica, va defensar que el "nou relat" de la ciutat el pilotin "nous lideratges" i per això Hereu ha decidit "deixar pas" perquè aquests nous lideratges "tothom els vegi amb claredat i nitidesa". Al març deixarà de ser regidor i d'aquesta manera posarà punt final a 14 anys de dedicació exclusiva a Barcelona.

La feina de liderar el socialisme a l'Ajuntament de Barcelona passarà a les mans de Jordi Martí, que serà el nou cap de l'oposició. Si vol ser candidat a l'alcaldia el 2015, haurà de passar per unes primàries a les quals no es descarta que hi hagi altres candidats. Per animar-lo, Hereu va dir que plegaria de president el 2015 per cedir el càrrec "al nou alcalde de Barcelona".

stats