Crònica 23/11/2011

Iniciativa i ERC seran menys visibles al Congrés

Auri Garcia Morera
2 min
Iniciativa i ERC seran menys visibles al Congrés

BARCELONAJoan Coscubiela i Alfred Bosch han quedat satisfets amb els seus resultats en les eleccions espanyoles. Iniciativa ha crescut en vots i ha passat d'un a tres diputats, mentre que Esquerra ha perdut vots però menys dels que esperava, i ha mantingut els seus tres diputats. En la legislatura que començarà, però, Coscubiela i Bosch tindran menys protagonisme que el que han tingut els seus predecessors els últims vuit anys. Si no hi ha grans sorpreses, els tres diputats d'Iniciativa s'integraran en un grup parlamentari d'onze diputats d'Izquierda Unida, i els tres d'Esquerra aniran a parar a un grup mixt superpoblat.

Inconformisme i esperances

Alguns sobiranistes d'Iniciativa han transmès a la direcció la seva preocupació pel fet que després de tota la campanya parlant de coalició electoral tècnica sense compromisos postelectorals amb IU, dilluns l'executiva ja donés per feta la integració en un grup liderat per Cayo Lara. Si Iniciativa ha dit en campanya que vol ser "el punt de trobada entre federalistes i independentistes", Cayo Lara considera l'independentisme "una línia vermella". També hi ha diferències pel que fa al "concert econòmic solidari" que ha defensat en campanya Iniciativa, ja que Cayo Lara no n'és partidari.

La manera de visibilitzar el perfil propi d'Iniciativa en aquest gran grup parlamentari d'onze diputats serà objecte de negociació amb el partit espanyol, i els sobiranistes d'Iniciativa reclamen a la direcció que sigui exigent. Havien arribat a plantejar una alternativa, formar grup propi incorporant el diputat de la Chunta i sumant-hi també el de Compromís, però aquesta opció no compliria els criteris per formar grup que exigeix el reglament, i la mesa controlada pel PP difícilment faria els ulls grossos.

A Esquerra també s'han plantejat combinacions improbables, com la de formar un grup amb Amaiur, BNG, Compromís i Garoa Bai, però tampoc complirien els requisits. Un altre escenari, que es veuria com una derrota dolça, seria que Amaiur tingués grup propi i que UpyD el fes amb Coalición Canaria, i deixessin un grup mixt menys nombrós i amb Esquerra com a partit gran. Les bones condicions de què gaudien fins ara, però, no les podran mantenir.

Dues legislatures a l'aparador

En les eleccions del 14 de març del 2004 Esquerra va aconseguir uns resultats històrics, ja que va passar d'un a vuit diputats, que li van permetre formar un grup parlamentari propi en solitari, encapçalat primer per Joan Puigcercós i després per Joan Tardà. Iniciativa, que es presentava per primer cop en coalició amb EUiA, va passar d'un a dos diputats, però es va veure beneficiada per la davallada d'Izquierda Unida, que va caure de set a tres. En el grup que van formar conjuntament, Joan Herrera va tenir gairebé la mateixa visibilitat que Gaspar Llamazares.

L'any 2008 tant Iniciativa com Esquerra van perdre representació, però en aquesta ocasió els dos es van beneficiar de la caiguda d'Izquierda Unida, que només va aconseguir un diputat. ERC, ICV i IU van formar un grup parlamentari tècnic amb l'objectiu de sortir del grup mixt, i es van repartir de manera rotatòria la funció de portaveu, la presència a les comissions i els recursos econòmics assignats al grup.

stats