BLOQUEIG POLÍTIC A GRÈCIA
Crònica 06/11/2011

L'oposició demana el cap de Papandreu abans de pactar

Grècia continua sense trobar una sortida a la crisi política. El primer ministre Papandreu va començar ahir les converses per formar un govern de coalició, però l'oposició li va exigir que dimiteixi.

Cristina Mas
2 min
Papandreu Al despatx del president grec, Carolos Papulias.

BarcelonaDesprés d'haver superat una moció de confiança al Parlament, que allunyava instantàniament la convocatòria d'eleccions anticipades, el primer ministre Iorgos Papandreu es resistia ahir a dimitir, com li exigeix l'oposició. Grècia busca la formació d'un govern que pugui donar llum verda al segon pla de rescat del país, i aparcar així el fantasma d'una fallida, que podria posar en perill tota la zona euro. Però ahir va ser un dia de despatxos i passadissos i, al tancament d'aquesta edició, no hi havia cap acord clar: els problemes polítics domèstics d'Atenes continuaven alarmant Europa i amenaçant l'euro.

Els analistes destacaven la necessitat d'un pla factible per a Grècia per guanyar temps per Itàlia, amb la prima de risc en nivells rècord, i afrontant la seva pròpia crisi política. Charles Grant, director del Center for European Reform, assegurava ahir al New York Times que si Grècia fa fallida abans que l'eurozona tingui un mecanisme de rescat prou fort "i abans que es formi un govern creïble a Itàlia", això podria "enfonsar tot el sistema de l'euro". "Per això -afegia- Merkel i Sarkozy faran el que calgui per persuadir sigui qui sigui que governi Grècia a seguir les receptes i continuar fingint que poden pagar el deute, quan tothom sap que no és així".

Després de reunir-se amb el president grec, Papandreu va tornar a defensar un govern d'unitat per aprovar el segon pla de rescat, acordat a Brussel·les el 26 d'octubre, que ha d'alliberar 130.000 milions d'euros imprescindibles per evitar la fallida de l'estat. "L'aprovació del pla és una condició per mantenir-nos a la zona euro", va dir l'encara primer ministre. Papandreu va reiterar que s'oposa a convocar eleccions anticipades per sortir de la crisi, perquè podrien causar un caos polític i posar en joc el finançament extern.

Antonis Samaras, cap del conservador Nova Democràcia, el principal partit de l'oposició, va tornar a enrocar-se en el rebuig a la formació d'un govern d'unitat i va insistir que l'única sortida és convocar eleccions. Està previst que els dos líders es reuneixin avui. Samaras va declarar que dóna suport a l'acord de rescat, inclosa la reforma fiscal que exigeix Europa, però va posar una nota d'incertesa assegurant que calia canviar algunes de les polítiques que es proposaven. En el passat, Samaras era totalment contrari a un augment d'impostos.

Venizelos fa els seus contactes

En paral·lel, Evangelos Venizelos, ministre de finances que es postula com a successor de Papandreu, va reunir-se amb el primer ministre i va mantenir contactes pel seu compte amb partits de l'oposició. Venizelos ha de participar dilluns en la reunió de ministres de finances de Brussel·les.

Mentrestant, la premsa grega posava el crit al cel pel bloqueig polític que viu el país. "Necessitem unitat i responsabilitat per part dels nostres líders polítics. Si dilluns ens tornem a trobar amb una situació d'incertesa, res no podrà salvar el sistema polític i el país de la ràbia i el caos", deia el diari Ekathimerini.

stats