ART I CINEMA
Crònica 10/02/2012

El Macba exposa les pel·lícules de Sokurov i Jacinto Esteva

Antoni Ribas Tur
1 min
Un soldat del film Veus espirituals (1995), d'Aleksandr Sokurov.

BARCELONA.Avui obren les portes, al Macba, dues exposicions dedicades al cinema. La primera, Sèries militars , està formada per tres documentals sobre la vida militar russa del director Aleksandr Sokurov que pertanyen a la col·lecció del museu. L'altra, Lejos de los árboles. Jacinto Esteva a la col·lecció Macba , suposa la recuperació d'aquesta pel·lícula catalana de culte.

El cinema va entrar als museus sobretot a partir dels anys 60, però la manera d'exhibir-hi pel·lícules és encara objecte de debat. En el cas de Sokurov, el museu ha recuperat el format original de Somni del soldat , Veus espirituals i Confessió , i ha habilitat dues grans sales per visionar-les. La mostra també inclou Elegia d'un viatge , el primer treball que el director rus, guanyador del Lleó d'Or de l'últim Festival de Venècia per Faust , va fer per encàrrec d'un museu. Sèries militars està organitzada amb el PS1 de Nova York i és la contribució del museu a l'exposició del CCCB Pantalla global. La Filmoteca dedicarà un dels primers cicles de la seva nova etapa a dotze llargmetratges de ficció de Sokurov.

Amb motiu de l'exposició Lejos de los árboles , Pere Portabella, que en va ser el productor, n'ha fet un nou muntatge, i Daria Esteva, la filla del director, n'ha dipositat una còpia al museu. El film està acompanyat per les fotografies del rodatge que van fer Oriol Maspons i Julio Ubiña, i per altres imatges de Xavier Miserachs.

A Lejos de los árboles , Jacinto Esteva (1936-1985), un dels directors més destacats de l'Escola de Barcelona, va filmar entre el 1963 i el 1970 nombroses festes i rituals cruents de l'Espanya rural per reflexionar sobre el paper del folklore en la societat d'aleshores.

stats