Crònica 12/01/2012

Madrid retirarà fons a les comunitats amb dèficit

El govern espanyol pretén que la futura llei d'estabilitat pressupostària reculli sancions a les comunitats autònomes que incompleixin el sostre de dèficit. El camí de la recentralització continua.

Joan Faus
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, vol reduir el dèficit de les comunitats.

MADRIDL'ofensiva de Madrid per reduir el dèficit públic de les autonomies i limitar la seva sobirania econòmica no s'atura. Després de diverses insinuacions en els últims dies, ahir el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va ser força clar en els seus objectius.

En una conversa informal amb periodistes al Congrés de Diputats, el ministre va explicar que la voluntat de l'executiu de Mariano Rajoy és que el règim de sancions de la futura llei d'estabilitat pressupostària, que desenvoluparà la reforma exprés de la Constitució aprovada l'estiu passat, permeti congelar o fins i tot reduir les aportacions econòmiques a les comunitats que no facin els deures en matèria pressupostària. És a dir, aquelles autonomies que sobrepassin el límit de dèficit públic acordat amb el govern central.

Montoro no va concretar quins fons es retirarien ni quin seria el procediment utilitzat. Hores més tard, en una reunió amb els consellers d'Economia de les onze comunitats governades pel PP, el ministre no en va donar més detalls. Durant la trobada, es va parlar de la "possibilitat d'establir sancions" a les autonomies que "no compleixin amb l'objectiu de dèficit en línia amb el que aplica la Unió Europea amb els estats membres", segons un comunicat de la formació. Com ja avançava ahir l'ARA, l'executiu segueix l'estratègia marcada per Brussel·les amb l'objectiu de transmetre, segons Montoro, "una imatge de país" compromès amb l'estabilitat pressupostària.

Rajoy ja va acusar dimarts, en una entrevista amb l'agència Efe, les comunitats de ser les principals culpables de la desviació de dos punts, fins al 8%, del dèficit públic del 2011. El president va afirmar que 15.000 milions dels més de 20.000 en què s'ha sobrepassat la despesa corresponen als governs territorials. A l'entrevista, també va assegurar que la llei d'estabilitat pressupostària serà la primera que enviarà el seu executiu a les Corts, en el termini d'un mes.

A la reunió amb els representants territorials, Montoro va manifestar, a més, el "ple respecte" del PP a "l'autonomia econòmica, política i financera" de les autonomies i va assegurar que la pujada impositiva repercutiria en les arques de les comunitats autònomes. Aquestes paraules contrasten amb les del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va afirmar en una entrevista recent al Financial Times , que el govern controlaria prèviament els pressupostos de les comunitats.

També es va abordar a la trobada, a porta tancada a la seu del PP al carrer Génova, el pla de sanejament del sector públic que promou Rajoy, la "necessitat d'establir un sostre de despesa" a les comunitats i atendre els "problemes de liquiditat" de les autonomies, segons el comunicat. Abans d'entrar a la reunió, Montoro va dir que no era el "moment de conclusions" sinó "d'intercanvi informal de criteris i opinions". L'objectiu de la trobada era preparar el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà dimarts que ve. El ministre té previst informar avui de la reunió a les sis comunitats que no governa el PP, com Catalunya, el País Basc i Andalusia.

stats