LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 01/10/2011

Mas-Colell considera inevitables el copagament i més peatges

Andreu Mas-Colell no enganya ningú. Els plans d'austeritat duraran, perquè els considera l'única alternativa possible. I les fórmules de copagament per finançar serveis públics seran inevitables.

àlex Font Manté
2 min
RESTRICCIONS El conseller va demanar als empresaris que aprofitin el replegament del sector públic perquè les seves companyies guanyin pes.

Barcelona.Les restriccions pressupostàries van per llarg. Ningú sap encara quan s'acabarà la crisi, però fins i tot si és aviat, la Generalitat no abandonarà les polítiques d'austeritat, segons va anunciar ahir Andreu Mas-Colell. El conseller d'Economia va explicar que les retallades actuals només serveixen per rebaixar el dèficit català, però el pas següent serà reduir també l'endeutament de l'administració. "El període de limitació fiscal no serà curt", va insistir.

Mas-Colell va exposar tot el seu ideari durant una conferència al Cercle d'Economia. En la seva opinió, el futur de Catalunya passa per un encongiment de la despesa pública i perquè els usuaris s'acostumin a pagar pels serveis que utilitzin. "La provisió de serveis públics no és sostenible", va afirmar. Això inclou la sanitat (el conseller va defensar el copagament sense esmentar-lo), les infraestructures ("és millor fer una carretera amb peatge que no pas no fer-la", va dir), les universitats i la promoció econòmica.

Ajudes a empreses

Sobre aquest últim punt, Mas-Colell va deixar entreveure que quan la Generalitat no pugui ajudar un sector concret hauran de ser els empresaris d'aquell sector els que assumeixin el cost que tradicionalment havia pagat el Govern. El conseller no va voler esmentar cap exemple, però va semblar clar que es referia al cas de Ryanair i el sector turístic de Girona.

De fet, Mas-Colell va reclamar als nombrosos empresaris que van assistir a la seva conferència que aprofitin l'oportunitat que els brinda aquest replegament del sector públic català perquè les seves companyies guanyin pes.

Segons el conseller, "ni Catalunya ni Espanya tenen alternativa a l'estabilitat pressupostària". I ho va justificar per la poca flexibilitat que tenen els països que integren l'euro, ja que no poden devaluar la moneda com feien anteriorment.

A part de les retallades, l'única alternativa que li queda al Govern és apujar impostos. Mas-Colell es va mostrar partidari de la creació d'un tribut específic per als rics, però va assegurar que l'efectivitat d'aquestes polítiques està limitada per l'actual "interdependència mundial", que permet a les grans fortunes traslladar diners amb gran facilitat. Per aquest motiu, el conseller creu que una pujada d'impostos s'hauria d'aplicar coordinadament "a tot el món o, almenys, a Europa", cosa que va considerar "improbable".

stats