INFORME ANUAL D'ACTIVITAT PER SECTORS
Crònica 16/07/2011

Mena avisa d'un alentiment industrial

El PIB industrial català va créixer un 1,8% el 2010 gràcies a les exportacions. Aquest any la tendència segueix, però malgrat que les empreses amplien producció, no s'animen a crear llocs de treball.

Toni Garganté
2 min
Francesc Xavier Mena considera que malgrat l'aturada que es pot produir, la indústria acabarà l'any per sobre del 2010.

Barcelona.El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha detectat indicis d'un "cert alentiment de l'activitat industrial" en el segon trimestre, per culpa de totes les convulsions macroeconòmiques existents a Europa. "Encara falten setmanes per confirmar amb dades aquesta sensació, però ja hem detectat aquesta aturada en els últims indicadors de clima industrial", va argumentar.

Amb tot, Mena va assegurar que les previsions apunten que Catalunya tancarà l'any per sobre del 2010. Les xifres ho corroboren, perquè en els primer quatre mesos d'enguany les exportacions van créixer un 16,4%. La recuperació global i especialment l'europea, amb Alemanya al capdavant, han estat les causes d'aquest increment de les vendes exteriors, que segueixen liderant la recuperació. Francesc Xavier Mena va citar en aquest punt un altre problema, centrat en el fet que encara que hi ha moltes empreses que han ampliat la seva capacitat de producció per atendre les comandes de l'exportació, no s'està creant ocupació. El director general d'Indústria, Joan Sureda, va indicar que per arribar a un increment de l'ocupació s'ha de créixer a un nivell del 3%. Una altra taca negra és la inversió a casa nostra, que l'any passat va baixar un 8,5%, moderant la caiguda de l'exercici anterior, que va ser del 22,9%.

Mena va presentar ahir l'informe anual de la indústria corresponent al 2010, l'any en què el PIB de les empreses va augmentar un 1,8%, davant la caiguda del 13,6% de l'any anterior. La inversió estrangera va donar signes de clara recuperació, amb un increment exponencial del 155,5%, i va arribar als 865 milions. En aquest sentit, Mena va destacar el sector químic, que gràcies a la llei òmnibus podrà simplificar les exigències mediambientals "fins a nivells europeus". Finalment, el conseller va remarcar que el setembre prepara una reestructuració de tot el servei de telecomunicacions a través de concursos públics.

stats