NIT DE FOCS
Crònica 23/06/2011

Menys petards en una revetlla de crisi

La crisi ha provocat una davallada en les vendes de petards. Alhora les xifres de ferits han caigut des del 2007. Interior posarà al carrer quasi 3.000 agents per vigilar la seguretat durant la revetlla.

Marta Català / Laia Espín
2 min
Els perills de Sant Joan Els més petits tornaran a divertir-se amb els petards. Els experts recomanen fer-ne un ús responsable que sempre sigui controlat per adults per evitar situacions perilloses.

Barcelona.Les famílies, els més petits i els més grans, ja tenen la compra feta. Els petards estan preparats perquè aquesta nit siguin protagonistes de la revetlla de Sant Joan. Però, com cada any, el departament d'Interior demana prudència. Enguany, les vendes de petards continuen a la baixa com a conseqüència de la crisi econòmica, recalquen els distribuïdors. En els últims anys també van a la baixa les urgències mèdiques. Els Mossos desplegaran 1.000 efectius de trànsit i 1.700 agents de seguretat ciutadana per assegurar que la nit es tanqui amb pocs incidents.

Prevenció per evitar cremades

Els pares del Pau, que té quatre anys, permeten que el seu fill gaudeixi dels petards. "Però sempre des de la prudència", diu la mare. La família ha comprat coets de colors i bombetes: "No els llançarem des de casa, és perillós, ja que cada any molts nens en surten malparats". El departament de Salut va registrar l'any passat 118 assistències hospitalàries durant la nit de Sant Joan, la majoria per cremades lleus, seguides d'algunes greus, traumatismes, amputacions i lesions oculars. Jaume Guamis, responsable del Servei de Sensibilització de la direcció general de Protecció Civil, assegura que les xifres de ferits han caigut des del 2007 "gràcies a les bones campanyes de sensibilització". L'any passat, el telèfon d'emergències 112 va rebre 9.151 trucades relacionades amb la revetlla, de les quals 3.390 van derivar en expedients. Felip Puig, conseller d'Interior, ja va fer una crida a la "prudència" i el departament d'Interior ha reforçat el dispositiu per minimitzar el nombre de ferits. En concret, incrementaran la vigilància i el control en aquells punts on hi ha aglomeracions. També s'intensificaran els controls d'alcoholèmia i de drogues. Els mossos patrullaran també per les zones de platges. Pel que fa els bombers, 1.100 agents estaran pendents de les possibles emergències generades per les fogueres, i per qualsevol ensurt que es produeixi durant la nit.

El descens de vendes no s'atura

La Delegació del Govern té les competències en matèria de pirotècnia i s'encarrega del control de seguretat dels punts de venda. Aquest any un total de 946 establiments han venut petards a tot Catalunya, 644 a Barcelona i la seva demarcació. Neus Cunillera, responsable de la distribuïdora de petards La Gironina, explica que "des de fa 3 anys les vendes han baixat un 20%", un descens en la facturació que de moment no s'atura.

La crisi també afecta el sector. Si abans es compraven grans fonts de colors ara s'adquireixen petards més econòmics. Però les vendes també varien en funció de si fa bon temps o no. "En els últims anys, Sant Joan ja no se celebra tant i això ens perjudica, esclar", diu Cunillera. El president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya (Afimac), Eduard Cunillera, fa una previsió d'un descens de les vendes d'entre un 2% i un 5%. L'any passat es van consumir entre 800 i 900 tones de petards a Catalunya. Els que tenen més èxit són la bombeta, l'anomenat xino , el diable (un tipus de tro petit) i les fonts de colors. Hi ha una normativa que classifica els petards en tres tipus. El primer són els de baixa perillositat, com les bombetes, i l'edat mínima d'adquisició són 12 anys. La segona categoria són els petards que s'han d'utilitzar a l'aire lliure, autoritzats a partir dels 16 anys, i l'última, per a majors d'edat.

stats