La veu dels experts
Crònica 15/02/2011

Mestres i pedagogs alerten que les retallades poden afectar la qualitat de l'educació

2 min

Jaume Funes

Aquest psicòleg i educador creu que "el Govern pot retallar d'on sigui menys de l'educació". I afegeix: "L'anunci més greu de tots els que ha fet la consellera és que només es cobriran el 50% de les vacants de substitució. Això ho pagarà l'alumne, i molt car. Ha quedat clar que a aquest govern no li interessa l'educació ni la funció social de l'escola. Retallen de tot arreu, com si tot fos igual. La situació de l'escola ja és prou complicada".

Jaume Cela

Per aquest mestre, la retallada del programa EduCAT1x1 és una notícia "assumible", un fet que "la comunitat educativa pot arribar a entendre i que a més va ser molt polèmic". El que no es pot acceptar, segons Cela, és la retallada de despesa corrent i la dels substituts. "Les escoles no poden funcionar sense mestres substituts i sense diners per al dia a dia, sí que ho poden fer sense ordinadors i fins i tot en barracons".

Miquel Àngel Essomba

El director del Centre Unesco de Catalunya recorda que, en polítiques educatives, la inversió econòmica "és necessària, però no suficient" per obtenir bons resultats. Essomba fa una reflexió sobre la congelació del projecte de digitalització de les aules: "Em sembla una bona decisió si el que es pretén és repensar una mesura que es va posar en marxa amb presses. Ara bé, si el que es planteja és l'eliminació del programa, és un error".

Enric Roca

El coordinador general de l'entitat Edu21 i doctor en ciències de l'educació per la UAB confia que el Govern "actuarà amb seny i anirà amb cura" ara que vénen "temps difícils i de contenció". Roca troba encertat replantejar l'aplicació del programa 1x1 per avaluar si "una mesura caríssima ha donat els resultats suficients". També demana que Educació "preservi" els recursos per atendre els centres que tenen més necessitats.

stats