Publicitat
Publicitat

CRISI L'AJUST A L'ADMINISTRACIÓ

El Govern no descarta incrementar la rebaixa fins al 5% si la situació financera ho reclama

Nova retallada del 3% als sous públics

El Govern retallarà un 3% els sous dels treballadors públics aquest any. Ho descomptarà de la paga extra del juny. El 2012 els salaris ja s'han reduït indirectament un 4% de mitjana, segons els sindicats.

Un dels aspectes que van quedar oberts de les fallides negociacions de la taula de funció pública entre els sindicats i Governació va ser la reducció salarial que patirien els empleats del sector públic. Una tisorada ja anunciada però no quantificada fins ahir, quan la vicepresidenta, Joana Ortega, la va comunicar als sindicats i a la premsa.

Quant i com retallen?
Un 3% aplicat íntegrament a la paga extra del mes de juny

La rebaixa salarial serà del 3%, que s'aplicarà de cop a la nòmina del juny, cosa que aproximadament reduirà a la meitat la paga extra d'aquell mes. Afectarà íntegrament els complements específics i els altres que depenen del Govern i no vénen fixats de Madrid. La retallada -a diferència de la del 2010, que era superior a mesura que el sou era més alt- serà lineal per a tots empleats públics. S'uneix, a més, a les mesures ja anunciades per a aquest 2012, entre les quals hi ha la retirada dels tiquets menjador, la suspensió del fons d'acció social i del pla de pensions i la supressió o reducció d'alguns complements. Els sindicats denuncien que amb tot això els sous es retallen, de mitjana, un total del 7%.

A qui afecta la mesura?
Als treballadors de la Generalitat i de les seves empreses públiques

La retallada afectarà els empleats de la Generalitat i els de les empreses públiques catalanes. En total, uns 230.000 treballadors. Com que també es reduirà l'aportació pública a les empreses concertades, fa possible que aquestes també optin per aplicar una mesura similar. Pel que fa als empleats públics locals, la retallada depèn dels ajuntaments.

Quant estalvia el Govern?
La despesa es redueix en 180 milions d'euros en personal

Ortega va quantificar en 180 milions l'estalvi que aquesta reducció suposarà per a la despesa anual de la Generalitat. El pressupost total que té previst en remuneracions de personal és de 9.548,7 milions d'euros, és la principal partida dels comptes.

El 3% és definitiu?
Amb marge fins al 5% si la situació financera no quadra

La retallada del 3% és una xifra subjecta a créixer aquest mateix 2012 si les finances de la Generalitat s'allunyen de l'objectiu de dèficit. Això sí: Ortega va fixar com a límit una tisorada del 5%. De fet, en un principi el Govern pretenia estalviar 306 milions amb una rebaixa salarial llavors encara per concretar. Els 126 milions que falten per arribar-hi des dels 180 previstos amb el 3%, s'hauran de compensar per alguna altra banda. Si no s'aconsegueix, la nova retallada addicional del 2% podria ser la fórmula a aplicar.

Evitarà acomiadaments?
La voluntat del Govern és poder mantenir les plantilles

La principal justificació del Govern per aplicar la nova rebaixa és que servirà per mantenir l'ocupació. "La voluntat és que no calgui acomiadar ningú per raons pressupostàries", va afirmar Ortega. Tot i així, la seguretat en aquest punt no és total, ja que la destrucció de llocs de treball es pot donar per la via de liquidar empreses públiques o aplicar-hi expedients de regulació d'ocupació (ERO), ara que la reforma laboral avala que es presentin al sector públic si es redueix la partida del pressupost. El Govern, de fet, preveu suprimir una quarta part de les empreses públiques durant la legislatura, tot i que en alguns casos serà a partir de fusions o absorcions. En el supòsit que un treballador perdés la feina o es jubilés, se li retornaria la part proporcional del 3% de sou anual retallat que ja no percebria.

La rebaixa és estructural?
La mesura hauria de ser només per al 2012, tot i que pot repetir-se

A diferència d'algunes de les altres mesures per reduir la despesa en personal aplicades des del mes passat, aquesta retallada del 3% no té voluntat de ser permanent. "[La rebaixa] té caràcter temporal per al pressupost d'enguany, tant de bo els pròxims anys no calgui fer-la", va dir Ortega, malgrat que això dependrà de nou de la situació de les finances catalanes. De fet, la retallada del 5% de mitjana que va aplicar el 2010 el tripartit -en compliment de la rebaixa anunciada per Madrid a tot l'Estat- comportava la recuperació el 2013 del poder adquisitiu perdut si la situació econòmica ho permetia. Ara no sembla possible.

I si Madrid també retalla?
Una tisorada del govern central anul·laria la catalana

Com ja havia avançat anteriorment el Govern, Ortega va reiterar que una possible rebaixa salarial que dictés l'executiu central no se sumaria a la retallada catalana, sinó que l'eixugaria. "Cap treballador públic català tindrà una afectació superior a cap altre treballador de l'Estat", va sentenciar ahir la vicepresidenta.

Què diuen els sindicats?
Oposició rotunda i amenaça de mobilitzacions pròximes

Els sindicats CCOO, UGT i IAC van sortir ahir indignats de la reunió i anunciaven noves mobilitzacions de protesta contra el que van qualificar de "retallada salvatge". Van calcular que, amb l'increment del cost de la vida dels últims anys, els treballadors públics acabaran perdent entre un 12% i un 18% de poder adquisitiu. El responsable de funció pública a la Generalitat de la UGT, Xavier Casas, va advertir que el Govern ignorava el compromís de fer marxa enrere si l'executiu central decideix retallar sous més endavant. La primera cita per expressar el rebuig serà demà en les manifestacions convocades amb motiu de la reforma laboral. Ortega els va reclamar una "visió a llarg termini i menys obstruccionista" per "garantir el futur de l'estat del benestar".

Què n'opinen els partits?
Crítiques al fet que la tisorada arribi un cop aprovats els comptes

Els partits de l'oposició, tret del PP, van criticar ahir la retallada i la manca de diàleg amb què actua el Govern. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va retreure que els pressupostos no recullin els detalls de les mesures, que es van coneixent a posteriori. Des d'ICV, Laia Ortiz va titllar d'"acarnissament" el tracte al sector públic. La portaveu d'ERC, Anna Simó, va dir que són clàusules ocultes del pacte amb el PP.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT