Crònica 11/05/2011

L'estratègia electoral marca el vot dels partits

La moció de CiU va provocar una curiosa pinça entre el PP i les formacions catalanes, totes elles amb l'objectiu compartit de desgastar el PSOE i el PSC de cara a les imminents conteses electorals.

Oriol March / Roger Tugas
3 min
L'estratègia electoral marca el vot dels partits CiU PSOE PP Esquerra i ICV PNB i BNG

Barcelona.La votació d'una moció no vinculant dues setmanes abans d'uns comicis difícilment pot no tenir lectures electoralistes. Ahir es va reproduir l'estratègia que està guiant cada partit en l'actual campanya i que probablement es mantindrà fins a les eleccions espanyoles del març que ve. Un PSOE cada cop més sol, amb l'únic suport del PNB -que havia perillat després de la impugnació de les llistes de Bildu-, va veure com el PP furgava en la seva ferida i es posava de part dels interessos catalans i de comunitats com la valenciana o la madrilenya i alhora mimava CiU, dels quals pot necessitar els vots a partir del 2012.

CIU. Reforçar el Govern i treure'n rèdit el 22-M

Forçant la votació, CiU perseguia dos objectius: reforçar la posició negociadora del Govern, ara que l'ocupa, i deixar en evidència la servitud del PSC envers el PSOE per treure'n rèdit el 22-M. La federació, obligada a retallades pressupostàries, espera els diners del fons de competitivitat per contenir el dèficit públic. La votació era una manera de guanyar força de cara a una hipotètica negociació amb l'Estat per rebre el fons. Ahir Francesc Homs va rebutjar convocar la comissió bilateral perquè l'acord "no està madur".

PSOE. Espolsar-se del damunt el problema

Amb el seu vot negatiu a la moció de CiU, el PSOE buscava guanyar temps en la negociació que manté amb Catalunya pel fons de competitivitat. A més, amb la situació econòmica actual de les administracions públiques, el govern socialista pretén que siguin les comunitats autònomes les encarregades de fer disminuir el dèficit. En el debat d'ahir, Montserrat Colldeforns, la diputada del PSC que va intervenir per defensar la posició del seu grup, va acusar CiU de practicar "cinisme electoral" i "preparar el camí del PP".

PP. Una nova ocasió per fer la guitza al PSOE

El vot favorable del PP a la moció de CiU respon a dos motius. El primer: fer la guitza al PSOE acusant-lo de "prometre coses per després no complir-les", com ahir va assegurar la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho. Un nou escenari propici per desgastar Zapatero. El segon motiu, en clau catalana, és presentar-se com un partit clau per a la governabilitat de Catalunya, com també va assegurar Sánchez-Camacho. De passada, el fons de competitivitat també aniria a parar a València i les Balears, que passen per serioses dificultats.

ERC i ICV. Vot favorable però amb algun retret per a CiU

Han utilitzat aquesta votació per marcar perfil propi respecte al PSC, al qual han acusat de desatendre els interessos de Catalunya, i desgastar-lo de cara al 22-M, però tampoc han volgut actuar com a meres crosses de CiU. Ben al contrari, els republicans li han retret que no convoqui la part catalana de la comissió bilateral per reforçar la negociació entre governs i tornar a posar en un compromís els socialistes catalans, i Iniciativa ha criticat que la federació sigui tan exigent amb Madrid, "però retalli a qui menys té a Catalunya".

PNB i BNG. Abstenció i suport segons les aliances

Observen aquest debat des de la distància, ja que els seus territoris viuen situacions molt diferents de la catalana. Mentre els bascos ja gaudeixen del concert econòmic, els gallecs no cobren del fons de competitivitat, sinó del de solidaritat. En aquesta disputa, que els és aliena, el PNB s'ha abstingut en virtut de l'aliança que manté amb el PSOE al Congrés (renovada arran de la legalització de Bildu), mentre que el BNG finalment ha donat suport a la moció de CiU, aliat polític seu. Al Senat, però, hi havien votat en contra.

stats