LA PRECAMPANYA INDEPENDENTISTA
Crònica 10/03/2011

Portabella, plantat per Laporta: "El gran canvi"

Ni ciutadà de Barcelona ni el canvi, sinó el gran canvi, però sense el gran convidat, Joan Laporta. Així es va presentar ahir el candidat d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, a la conferència de la Pedrera.

A. Balanzà / S. González
2 min
El candidat d'ERC i Reagrupament a Barcelona, Jordi Portabella, ahir en un moment de l'acte a la Pedrera.

Barcelona.L'alcaldable d'ERC, que sí que va ser franquejat pel president del partit, Joan Puigcercós, i pel de la federació de Barcelona, Oriol Amorós (i, lògicament, pels seus regidors), va avançar en una conferència llegida els eixos en què basarà el que va definir com "el gran canvi" i "el vot de la il·lusió" a Barcelona. Portabella va desplegar la tesi del tercer espai, que representarà el 22-M amb Reagrupament i amb Laporta -absent per l'allargament inesperat del ple del Parlament tot i que Portabella i el seu entorn l'havien anunciat i l'esperaven amb candeletes-, defensant que aquest gran canvi és "la creació d'espais polítics que sumin i competeixin amb idees d'abans", en referència a Jordi Hereu i Xavier Trias.

Portabella no va desaprofitar l'ocasió per relligar les referències sobiranistes a la consulta del 10-A i la capitalitat d'Estat de Barcelona amb una proposta de "reindustrialitzar Barcelona" que inclou, a parer del dirigent d'ERC, un conglomerat d'indústria i serveis associats com les grans regions emergents mundials i crear 50.000 llocs de treball. "El 22@ és el nostre Silicon Valley de butxaca, proper, però els seus continguts han quedat hivernats i cal un nou model de gestió", va apuntar.

El candidat també va posar èmfasi en el discurs de la seguretat a la ciutat, un dels punts forts de la majoria dels altres aspirants, però aquí va girar la tesi de seguretat és llibertat i va apostar per "viure segur" a partir de "viure acompanyat".

A l'acte hi va assistir el segon tinent d'alcalde, Jordi W. Carnes, i la regidora de CiU, Maite Fandos. La presentació va anar a càrrec de l'expresident d'Òmnium, Jordi Porta.

López Tena: "És un trànsfuga"

I mentrestant, al Parlament, es feia realitat el pitjor pronòstic per Solidaritat. Laporta, aferrat a la idea de conservar l'escó, va anunciar que abandonava el subgrup parlamentari i passava a ser diputat no adscrit del mixt, de tal manera que SI perd la majoria i queda empatat en nombre de diputats (3) amb Ciutadans.

El portaveu parlamentari de Solidaritat, Alfons López Tena, va lamentar ahir en declaracions a l'ARA que Laporta no els informés personalment de la decisió i el va titllar de "trànsfuga". Malgrat tot, va afirmar que l'anunci no el sorprenia. "Des del moment en què no ha vingut a cap reunió del subgrup des que va anunciar que no reeditava la coalició ens esperàvem qualsevol cosa. El dia que s'avorreixi potser deixa de ser diputat o regidor. En tot cas, a partir d'ara no és el nostre problema el que faci aquest senyor. Ara haurà de respondre per ell ERC, que el tindrà a la seva llista", va etzibar López Tena, que no es va estar de subratllar que durant tota la jornada d'ahir Laporta va estar "apareixent i desapareixent" del ple.

L'exdirigent de CDC va explicar que Solidaritat no canviarà el seu full de ruta per la marxa definitiva de Laporta i que ara els tres diputats de Solidaritat s'hauran de repartir les comissions de les quals ell formava part. L'expresident blaugrana, que avui explicarà públicament els motius de la seva decisió, ha presidit fins ara la comissió de cooperació i solidaritat i ha estat membre d'altres. Com a diputat no adscrit només tindrà dret a formar part d'una, que serà decidida per la mesa, i podrà tenir veu als debats de rellevància especial si ho sol·licita prèviament.

stats