CONFLICTE ELS CONTINGUTS DE LA XARXA
Crònica 21/01/2012

Presó preventiva per als responsables de Megaupload

No hi ha treva en l'ofensiva contra les descàrregues il·legals. El jutge ha decretat presó preventiva per als responsables de Megaupload. Mentrestant, Anonymous ataca webs del govern nord-americà.

Núria Ferragutcasas
2 min
Presó preventiva per als responsables de Megaupload

WASHINGTONEl tancament de la web de descàrregues a internet Megaupload és, segons l'FBI i el departament de Justícia dels EUA, "un dels casos criminals més grans de violació de drets d'autors que s'han tractat mai" en aquest país. Les autoritats nord-americanes acusen set responsables de Megaupload de formar part "d'una organització criminal responsable d'una enorme xarxa de pirateria informàtica mundial" que ha aconseguit beneficis de 175 milions de dòlars i ha creat danys als drets d'autor valorats en més de 500 milions de dòlars.

La policia de Nova Zelanda va detenir i empresonar de manera preventiva, després de rebre una ordre de l'FBI, el fundador de Megaupload, Kim Schmitz, i tres directius del portal amb seu a Hong Kong: els alemanys Finn Batato i Mathias Ortmann i l'holandès Bram van der Kolk. "No tenim res a amagar", va dir Schmitz, conegut com a Kim Dotcom, als tribunals mentre una marea de fotògrafs intentaven obtenir una imatge dels detinguts.

Segons el fiscal, "l'organització operava diverses pàgines web que reproduïen il·legalment i distribuïen, infringint les lleis de la propietat intel·lectual, obres com pel·lícules, programes de televisió o llibres electrònics". Els acusats hauran de fer front a penes de fins a 50 anys de presó pels presumptes càrrecs de blanqueig de diners, infraccions dels drets d'autor de manera massiva i violació de la propietat intel·lectual, entre altres.

D'altra banda, la denúncia que es va presentar ahir en un jutjat de l'estat de Virgínia també revela que els llocs d'internet Peliculasyonkis, Seriesyonkis i Taringa també estan imputats dins de la mateixa acció judicial contra Megaupload.

La reacció a la xarxa va ser immediata. El col·lectiu de pirateria Anonymous va atacar les pàgines web del departament de Justícia dels EUA, la productora Universal Music i l'Associació del Cinema dels EUA, entre altres, que van estar inaccessibles durant bona part de dijous. "Si això ha passat sense la llei SOPA (en referència a la llei de pirateria que debat el Congrés dels Estats Units), imagineu què passarà quan entri en vigor. Serà la fi de l'internet tal com el coneixem", va advertir Anonymous en un dels missatges que va penjar a la xarxa.

La majoria d'usuaris de Twitter també van rebre amb indignació la notícia del tancament de la web de descàrregues i el hagstag #Megaupload va encapçalar la llista de trending topics mundials.

La llei SOPA i PIPA

D'altra banda, el líder del Senat dels EUA, Harry Reid, va decidir ahir ajornar la votació de la Protect Intellectual Property Act (PIPA), la llei antipirateria que es considera germana de la SOPA, que es tramita a la Cambra de Representants. Davant la decisió del Senat, els líders de la cambra baixa també van decidir alentir el procés de la seva llei.

Els objectius d'aquestes noves regulacions és impedir l'accés a webs de fora dels Estats Units que utilitzin materials piratejats i que falsifiquin pel·lícules, música i altres tipus d'arxius. La PIPA i la SOPA van motivar una gran protesta dimecres passat a la xarxa.

stats