Crònica 03/07/2011

Rubalcaba dispara contra els bancs

Marcar distàncies amb les polítiques de Zapatero i reconciliar-se amb l'esquerra és l'objectiu de Rubalcaba. Ahir va carregar frontalment contra els bancs per haver concedit hipoteques d'alt risc.

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba ahir a la seu del PSOE amb el secretari d'organització Marcelino Iglesias.

Madrid.Fa setmanes que es filtren discrepàncies de les reunions del consell de ministres en què José Luis Rodríguez Zapatero s'ha convertit en un espectador. El govern està dividit, i mentre el candidat del PSOE a les generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, estira cap a una banda, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ho fa cap a l'altra. Rubalcaba guanya i ho explica als mitjans admetent la duresa del debat, tot i que no en dóna detalls. L'últim capítol ha estat el límit de velocitat.

Les municipals van constatar la poca acceptació ciutadana a les reformes de Zapatero de bracet dels bancs, assentint als mercats i ignorant les demandes dels sectors esquerrans del partit. Rubalcaba ha decidit trencar amarres amb el zapaterisme. El que ja era un fet, ahir es va confirmar en un acte de partit amb dirigents regionals quan va reivindicar l'autoria de les mesures que tenen a veure amb l'execució d'hipoteques, la inversió en nous projectes i el pagament de deutes dels ajuntaments. El més revelador va ser la crítica al sector financer.

Les primes dels directors

Sense que ningú sabés a qui es referia, va respondre als que es queixen de l'increment -fins un salari de gairebé 1.000 euros- del mínim inembargable per no pagar la hipoteca. Va criticar bancs i caixes per haver-ne concedit amb un alt nivell de risc. "Se'ls ha de preguntar per què les van donar", va exposar davant els secretaris provincials del PSOE. També va acusar els directors de sucursals d'haver-les aprovat "al límit" per embutxacar-se primes.

I va acabar el raonament posant en qüestió que la responsabilitat de les hipoteques recaigui en els clients. "Els bancs alguna responsabilitat hi deuen tenir", va manifestar. És per aquest motiu que va indicar que "no pot ser que hi hagi gent amb una hipoteca avalada amb la pensió del seu pare i que aquest la perdi".

Una setmana abans que se'l ratifiqui com a candidat i després que el seu govern hagi impulsat mesures com el FROB, que ha injectat 14.000 milions d'euros de diner públic a la banca, Rubalcaba va advertir als seus companys que no han de gastar energies defensant-se de les "insídies" del PP. "No vull que m'ajudeu en la guerra d'insults, a cada insult una proposta", va dir .

stats