Crònica 05/06/2011

Solbes creu que la UE se la juga amb el rescat grec

A.c.
2 min
Pedro Solbes es va mostrar preocupat ahir pel futur de la Unió Europea i de l'euro.

Sitges.El primer rescat de Grècia no ha aconseguit encarrilar la situació del país, que continua a la deriva i no només tempteja la pròpia fallida, sinó que amenaça amb colpejar l'estructura del projecte europeu. Grècia torna a necessitar ajuda i, si bé el primer rescat va ser tot un repte per Europa, la segona demanda, que va quedar encarrilada divendres, podria acabar sent l'última oportunitat de la UE per estabilitzar la regió i l'euro.

És la opinió de l'exvicepresident del govern espanyol, Pedro Solbes, que, recordem-ho, també va ser comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris entre el 1999 i el 2004. Per Solbes, si aquesta vegada la UE no se'n surt i no allunya Grècia de l'abisme, el projecte comú dels europeus podria estar en perill.

I si es parla de projecte europeu, el vaixell insígnia de la Unió és sens dubte l'euro. La moneda única -va argumentar Solbes- ha estat un dels pilars del creixement sostingut del vell continent des de la seva entrada en circulació, i Espanya no n'ha estat aliena. Tanmateix el també exministre d'Economia va puntualitzar que la moneda única no va estar ben dissenyada -potser per posar-ne en marxa en època de vaques grasses- i no ha estat capaç de fer front a una crisi de la magnitud de la que encara estem vivint.

Pedro Solbes va parlar molt del futur d'Europa però va pronunciar-se ben poc sobre Espanya. L'exvicepresident de José Luis Rodríguez Zapatero considera que el govern socialista està fent el que cal, però va apressar a l'executiu assegurant que les reformes iniciades -financera i laboral- s'han de tancar com més aviat millor. Solbes no es va descuidar de mencionar la lluita contra el dèficit, però va posar l'accent en l'alarmant xifra d'atur.

stats