ELECCIONS AL SUD-EST ASIÀTIC
Crònica 04/07/2011

Tailàndia vota pel retorn dels Shinawatra

Jordi Calvet
3 min
Tailàndia vota pel retorn dels Shinawatra

BangkokNi les enquestes més optimistes havien previst una victòria tan aclaparadora de Yingluck Shinawatra: la candidata del partit opositor Pheu Thai (Pels Tailandesos) ho té tot per ser la primera dona a convertir-se en primera ministra de Tailàndia. Però el gran triomfador de les eleccions d'ahir va ser el seu germà, cervell i líder a l'ombra del partit, Thaksin Shinawatra, l'ex-primer ministre expulsat del govern el 2006 amb un cop d'estat i exiliat a Dubai, on evita una condemna de dos anys de presó per corrupció. La contundència dels resultats dóna marge als Shinawatra per intentar resoldre la greu crisi del país i posar fi a cinc anys marcats per violentes protestes als carrers i les interferències en la vida política de la justícia i l'exèrcit.

Thaksin va aparèixer amb un missatge conciliador, mentre continua sent una incògnita fins a quin punt les elits burocràtiques i militars que tradicionalment han gestionat el poder al país acceptaran la voluntat popular. "Estic preparat per perdonar [...], la gent està cansada de conflictes i vol un canvi pacífic", va dir des de Dubai. Poc després, a la seu del Pheu Thai a Bangkok i envoltada per centenars de seguidors eufòrics, Yingluck va comparèixer amb el mateix discurs prudent i positiu amb què ha fet la seva primera campanya política. "No vull dir que aquesta d'avui hagi estat una victòria del Pheu Thai. És una victòria del poble".

Els resultats provisionals de la comissió electoral donaven al Pheu Thai 262 dels 500 escons del pròxim Parlament. El Partit Demòcrata, del fins ara primer ministre Abhisit Vejjajiva, es va quedar amb 160 escons, lluny del seu objectiu de 200, una xifra que li hauria permès intentar repetir l'operació del 2008, promoguda pels caps de l'exèrcit, i formar un govern alternatiu de coalició amb altres formacions menors.

Un pas cap a la democràcia

Durant l'última setmana de campanya i a mesura que les enquestes els eren cada cop més desfavorables, els demòcrates van anar endurint el missatge acusant el Pheu Thai i els seus seguidors dels aldarulls i l'incendi de diversos edificis durant les protestes dels anomenats camises vermelles de l'any passat, que van deixar 91 morts. Abhisit va tancar la campanya advertint que si guanyava el Pheu Thai tornaria el caos al país i que les eleccions eren una oportunitat per "eliminar el verí de Thaksin de Tailàndia".

Amb l'escrutini dels vots avançats, en canvi, Abhisit va admetre la derrota i que els resultats provaven que la democràcia tailandesa ha decidit anar endavant. "Felicito el Pheu Thai per l'oportunitat que tindrà de liderar el govern i desitjo tot l'èxit a Yingluck Shinawatra com a primera dona que serà primera ministra de Tailàndia", va dir en una intervenció breu a la seva seu electoral. L'altra incògnita que deixen les eleccions és si el Pheu Thai se sentirà prou fort per promoure una amnistia que podria obrir la porta al retorn a Tailandia de Thaksin, que d'altra banda ja ha dit que pensa assistir al casament d'una de les seves filles el desembre.

Tot i que Abhisit va dir que "a partir d'ara" vol "veure la reconciliació de la societat", tant ell com l' establishment s'oposen al perdó per a l'exmagnat de les telecomunicacions. Almenys oficialment, perquè durant l'última setmana han transcendit unes converses entre representants de Thaksin Shinawatra des de Dubai, del govern i de l'exèrcit, per trobar un acord que passaria per estendre l'amnistia als responsables polítics i militars durant aquests cinc anys de crisi.

stats