ELECCIONS MUNICIPALS 2011
Crònica 15/04/2011

Trias copia Mas i aposta per aprimar l'administració

Albert Balanzà
2 min
El candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ahir en un moment de la presentació a la premsa del seu llibre.

BarcelonaQuan Artur Mas, fa cent deu dies, va estrenar-se en el càrrec de president de la Generalitat, va decidir que s'estalviaria molts diners aprimant l'administració, i per això va reduir els càrrecs de confiança de 177 a 136 i les conselleries de 15 a 12. Xavier Trias té la intenció de fer el mateix i ja té la diagnosi feta: l'Ajuntament de Barcelona té nou gerències sectorials, deu organismes autònoms, quatre entitats públiques empresarials, unes quaranta societats municipals, participa en quaranta-cinc consorcis, quaranta-sis fundacions i té, sense comptar els consorcis, uns catorze mil treballadors.

Les dades les han posat negre sobre blanc dos experts en gestió empresarial, Pilar Soldevila i Carlos Vivas, que han col·laborat en el llibre Generació Barcelona (La Magrana), que ahir es va presentar a Barcelona i que representa la base o la xarxa sobre la qual el nou alcalde en cas que CiU guanyés les eleccions i pogués formar govern assentaria l'estructura de l'Ajuntament.

Trias, que s'ha declarat en molts moments enamorat de l'estructura de gestió que hi havia en els governs de Maragall o Clos, creu que ara s'ha arribat a "una duplicació d'estructures, un entramat d'empreses i un malbaratament de recursos" que fan que no tingui sentit que l'Ajuntament hagi arribat a gestionar "restaurants, parcs d'atraccions o zoològics", i ahir, guiant-se pel model Soldevila-Vivas, va defensar que s'externalitzi el que sigui possible.

En aquest mandat, per exemple, CiU ha estat de les forces que més s'han oposat al canvi de gestió de l'Anella Olímpica amb la venda d'un 49% de la gestió a la promotora Live Nation. Sense el canvi de gestió, consumat per manca d'acord, Trias ahir va defensar que allò "no és que estigués mal fet, sinó que s'ha de fer ben fet i no a dos mesos de les eleccions". Sense diners per gestionar aquesta superestructura, el camí, segons CiU, és l'externalització de l'Anella, del Zoo o del Tibidabo. Aquest serà un primer pas, com també ho serà la reducció de càrrecs de confiança per donar entrada al partenariat publicoprivat que tant defensa l'alcaldable de la federació nacionalista. Els catorze mil treballadors, en qualsevol cas, no han de patir. "El funcionariat que hi ha no és excessiu, però s'ha de fer eficient i hi ha d'haver una catalogació de llocs de treball i un sistema de mèrits no basat en el fet de tenir el carnet a la boca", va concloure Trias.

stats