Crònica 08/05/2011

Trias treu perfil sobiranista contra el nou aire d'Hereu

Xavier Trias i Jordi Hereu estan disposats a disputar-se tots els espais per vèncer el 22-M, fins i tot el sobiranista. Després que Hereu hi flirtegés ahir a l'ARA, Trias va contestar-li des de les quatre colum nes.

Albert Balanzà
3 min
Trias treu perfil sobiranista contra el nou aire d'Hereu

Barcelona.Només en dos dies de campanya i uns quants més de precampanya, Hereu i Trias ja han tingut temps d'intentar intercanviar-se els papers en dues ocasions: una, quan Trias va anomenar "conservadors" els socialistes i l'altra, quan Hereu, en l'entrevista de Toni Soler en aquest diari ahir assegurava: "El meu projecte pot interessar els que vulguin la independència".

Esmorzats, i gairebé ennuegats amb aquestes últimes paraules, uns 300 militants i simpatitzants de CiU van cobrir ahir amb Trias, en alguns moments sota la pluja, una caminada entre la plaça de Lesseps i les quatre columnes de Montjuïc, símbol de la catalanitat de Barcelona, i van acabar sentint el discurs més sobiranista que se li ha sentit a l'alcaldable nacionalista en mesos. "Nosaltres farem que Barcelona sigui i exerceixi de capital de Catalunya, sense complexos", va apuntar.

Trias, malgrat que l'executiva de CiU només s'ha mullat fins ara amb les consultes per "acompanyar" la iniciativa popular, es va acostar més al sentiment de les bases per qualificar de "vergonya" que l'Ajuntament hagi "posat tots els impediments possibles per evitar que fos un èxit" el 10-A. "Hem de donar suport a iniciatives que volen més llibertat", va reclamar. CiU en el seu programa defensa la realització de "consultes ciutadanes vinculants per decidir els temes que afecten el futur dels nostres barris i de la nostra ciutat".

Cinc anys, tres caminades

Trias tornava ahir a Montjuïc, quatre anys després de fer una roda de premsa de campanya en què va demanar la restitució de les quatre columnes. I l'alcaldable va recordar que "fins al dia de la inauguració" el PSC ha arraconat el monument, recuperat 83 anys després. De fet, un dels documents base del programa del PSC, Participació Projecte Barcelona , definien fa un mes les columnes com "uns elements innecessaris" i del "passat".

Ahir Trias no anava amb vestit i corbata sinó amb jaqueta, samarreta i camisa, per aquest ordre (!), i tampoc necessitava el suport, com aquell 24 de maig del 2007, de Pujol, Duran o Mas. Només ell i el seu equip, gairebé tots els regidors i dirigents de renom a CDC com Josep Maldonado o Daniel Osàcar, amb les samarretes de talla XXL amb el logo del somriure de CiU i connectats per Twitter i Foursquare, van completar una jornada matinal de gairebé cinc quilòmetres de caminada per Barcelona.

La tercera edició de la caminada era diferent: la primera es va fer el 2006 amb els líders de la federació, tenia com a imatge la famosa poma de Trias i va cobrir 8,4 quilòmetres entre la plaça de Kennedy i les Cascades de Montjuïc; la segona es va fer durant la campanya del 2007, es va anunciar com a "definitiva" i va tenir una distància similar entre la plaça de la Bonanova i la del Mar i va culminar amb fideuà . Ahir el recorregut era molt més curt: 4,6 quilòmetres.

A la tarda, fora d'agenda, el cap de llista de CiU va ser a Gràcia per baixar pel carrer Gran i saludar els botiguers de la Festa del Comerç, tot i que la diada ahir va quedar un punt deslluïda pel mal temps.

Els horaris comercials

En el seu trajecte, Trias -que va estar acompanyat pels seus números 10 i 17 i candidats locals, Francina Vila i Albert Ortas- va defensar els valors del comerç de proximitat i va rebutjar entrar en una guerra de declaracions i acusacions amb Hereu. En la tradicional defensa del petit comerç que fa la federació, es va negar a l'ampliació dels horaris co mercials.

stats