CRISI DEL DEUTE
Crònica 28/05/2011

La UE redobla la pressió sobre Grècia

La Comissió Europea vol que tots els partits grecs es comprometin a aplicar el pla d'austeritat. Hi ha en joc l'arribada de nous recursos al juny, tal com preveia el rescat financer pactat fa un any.

Elena Freixa
3 min
Reformes pendents L'austeritat ha de seguir a cop de privatitzacions i de mesures d'estalvi milionàries.

Barcelona.El temps corre en contra de Grècia per esquivar la fallida de l'Estat. Mentre govern i oposició no arriben a un acord per pactar noves retallades, la Comissió Europea pressiona i adverteix que s'acaba el temps per convèncer els estats que Grècia fa els deures i es mereix seguir rebent els recursos pactats en el pla de rescat financer acordat ara fa un any. El comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, va instar ahir el govern grec i l'oposició a arribar "ràpidament" a un acord, després d'un nou fracàs en una reunió ahir a Atenes.

Després de tres hores de trobada, el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, va sortir igual de sol. Es va negar a avançar eleccions i va refermar que si cal emprendrà en solitari les reformes. El pla d'austeritat passa per noves mesures que permetin estalviar 28.000 milions d'euros i privatitzacions per valor de 50.000 milions, segons va informar ahir l'agència pública grega ANA. Són mesures urgents i inajornables per salvar del desastre l'economia grega, segons reconeix la Comissió Europea (CE).

"Els objectius compromesos s'han de complir; si no és així, els estats difícilment firmaran xecs cada tres mesos", va advertir ahir des de Barcelona el portaveu d'Assumptes Econòmics i Monetaris de la CE, Amadeu Altafaj. La pròxima fase del rescat s'ha d'executar al juny i a Europa hi ha veus contràries a seguir abocant recursos si no se satisfan els objectius marcats.

Oposició bel·ligerant

Les deliberacions d'ahir, que van durar tres hores, no van servir per apropar ni un mil·límetre l'oposició a les postures del govern de Papandreu. Els conservadors de Nova Democràcia (ND) van ser molt crítics, i el seu líder, Antonis Samaras, va declarar que el partit no s'alinearà "amb polítiques que arrasen el país".

De la seva banda, la secretària general del Partit Comunista de Grècia (KKE), Aleka Papariga, també va aixecar la veu contra noves retallades. "Que no se sotmeti el poble a un xantatge sobre la fallida", va afegir la líder de la tercera força més votada a Grècia.

Espanya, exemple reformista

Mentre la situació a Grècia es complica, el camí d'austeritat i reformista que ha emprès el govern de Zapatero a l'Estat és rebut amb alleujament a Europa. "A Espanya s'han pres les mesures adequades i les xifres presentades a l'Eurostat ho han corroborat", va subratllar ahir Altafaj, que va afegir que és complint amb el que es promet com es guanya la confiança dels mercats i s'allunya el risc.

Tot i així, el portaveu d'Assumptes Econòmics i Monetaris de la CE va insistir que els reptes no s'han acabat. "Crear ocupació és el pròxim pas", va dir. El model que va defensar Altafaj passa per aconseguir un model de mercat laboral menys segmentat i que permeti als joves accedir-hi, i va insistir que una de les principals preocupacions de la UE envers Espanya és l'elevat atur juvenil, que supera el 40%.

El portaveu de la CE també va referir-se al dèficit espanyol i va celebrar que el 2010 s'hagin complert les rebaixes previstes. Pel que fa al dèficit de les comunitats autònomes, va assegurar que és un aspecte seguit "atentament" per la Comissió Europea perquè influeix en els números finals que presenta l'Estat. "No hi pot haver excepcions i cal una actitud de cooperació", va demanar.

El model econòmic que ha d'acabar imperant, va afegir el portaveu de la CE, ha de ser el d'una economia més diversificada. La construcció, va insistir, no tornarà a ser mai el que havia arribat a ser durant els anys previs a la crisi. En aquest nou mapa, segons Altafaj, la formació ha de tenir un paper predominant, que contribueixi a acabar amb el fracàs escolar, doni més sortida als joves i als aturats "crònics".

stats