Crònica 27/03/2012

Urdangarin i Torres haurien cobrat 2,8 milions en tres anys

Un document clau en la investigació del cas Nóos revela que Urdangarin i el seu soci podrien haver cobrat 2,8 milions d'euros entre el 2003 i el 2005. És un dels principals inidicis incriminatoris

Enric B. Abelló
2 min

PALMADiego Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro, van cobrar de la trama Nóos 1.425.113 euros entre el 2003 i el 2005, segons un document que s'ha incorporat al sumari del cas Urdangarin. Partint de la base que la Fiscalia Anticorrupció sosté que Torres i el seu soci, el duc de Palma, es repartien els guanys a mitges, entre tots dos s'haurien pogut endur prop de 2,8 milions d'euros durant aquest període.

El document detalla un seguit de transferències a favor de Torres incloent-hi els honoraris del soci d'Urdangarin com a professor de l'escola de negocis Esade. Descomptant aquestes partides i les del sou i les dietes de la seva dona encara queden 1.347.113 euros. I més de la meitat d'aquests diners corresponen a la partida "beneficis Nóos", que suma 792.946 euros. L'Instituto Nóos era, teòricament, una institució sense afany de lucre que va arribar a cobrar 5,8 milions d'euros d'administracions públiques, sobretot del govern de Balears i de la Generalitat Valenciana. Amb tot, tampoc es pot oblidar que els fons també podrien haver arribat a través de Nóos Consultoría, una empresa propietat d'Urdangarin i Torres.

Aquest document ha esdevingut ara un dels principals indicis incriminatoris en què es basaran els pròxims interrogatoris. Segur que Torres, que ha de declarar el 22 de maig tal com va demanar al jutge José Castro, n'haurà de respondre. A la llista també hi consten partides d'altres empreses implicades en la trama Nóos, com ara Shiriamasu, Virtual i Bóreas, que sumen 351.956 euros. A tot això cal afegir-hi el sou de Torres, de 92.076 euros, 32.941 euros més en concepte de dietes, i el sou i les dietes de la seva dona, que arriben als 78.000 euros.

Trama amb branques angleses

L'Instituto Nóos va cobrar 2,3 milions d'euros al Govern Balear per organitzar dos congressos, els Illes Balears Forum. També va rebre més de tres milions d'euros de la Generalitat per organitzar els Valencia Summit. Segons la Fiscalia bona part d'aquests diners van acabar a la butxaca de Torres i Urdangarin a través d'una trama financera amb branques al Regne Unit, els Estats Units i Belize.

stats