REFORMA DEL SISTEMA SANITARI
Crònica 25/04/2012

Les ambulàncies per a rehabilitació s'hauran de pagar

A partir d'ara s'haurà de pagar pel transport sanitari no urgent que no sigui per prescripció mèdica, ja que es considera un servei "accessori". Així ho estableix el decret llei que ahir es va publicar al BOE.

Lara Bonilla
3 min
RESTRICCIÓ DE SERVEIS 
 Els pacients també pagaran en funció de la renda una part del transport sanitari no urgent, com ara els desplaçaments per fer rehabilitació.

BARCELONATot i que el govern de Rajoy va dir que el copagament de serveis no estava sobre la taula, el reial decret llei del govern espanyol de mesures urgents per sostenir el sistema sanitari -que ahir es va publicar al BOE- inclou prestacions que l'usuari haurà de pagar en funció de la renda. Els pacients pagaran una part del transport sanitari no urgent, és a dir, els desplaçaments programats que fan per assistir, per exemple, a tractaments de rehabilitació, ja que es considera un servei "accessori". També s'haurà de pagar una part del cost dels productes dietètics, així com per les pròtesis ortopèdiques -com les crosses-, encara que a Catalunya ja es fa. Aquestes són les principals mesures del decret del govern espanyol per reduir en 7.000 milions d'euros el dèficit sanitari, xifrat en 16.000 milions d'euros.

Copagament de serveis

Els fàrmacs no seran l'únic que pagaran els usuaris. Segons el nou decret, els malalts celíacs o diabètics hauran de pagar part del cost dels productes dietètics. També deixarà de ser gratuït el transport sanitari no urgent. Els ciutadans hauran de pagar una part dels desplaçaments en ambulància que ara es fan per anar a serveis programats de rehabilitació o per fer visites mèdiques en hospitals fora del lloc de residència. És a dir, quan l'ambulància fa, bàsicament, la funció de taxi.

El transport sanitari programat també inclou els desplaçaments per fer tractaments de diàlisi, quimioteràpia i radioteràpia. Segons fonts del ministeri de Sanitat, aquests serveis continuaran sent gratuïts, si així ho prescriu el metge. "El metge ho determinarà segons la gravetat del pacient, perquè no són iguals tots els pacients de diàlisi", va explicar com a exemple un portaveu. Aquest és un volum molt important de desplaçaments. El 2010 es van fer a Catalunya més de 2,5 milions de serveis de transport no urgent mentre que l'activitat urgent va ser de 876.045 serveis, un 25% del total.

Els usuaris també pagaran més per les pròtesis ortopèdiques exteriors, com crosses, cadires de rodes o caminadors. A Catalunya el pacient ja paga una part d'alguns productes i l'objectiu és unificar criteris a tot l'Estat. Aquest nou copagament ha d'entrar en vigor abans de sis mesos i es regirà pels mateixos criteris que el nou copagament farmacèutic: serà en funció de la renda però no s'establirà un límit. Les pròtesis internes, com les de maluc, continuaran sent gratuïtes.

Copagament farmacèutic

Per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim d'entre 8 euros i 18 euros mensuals, segons els ingressos. Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, també segons la renda. I seran gratuïts per a discapacitats, aturats sense prestació i víctimes d'accidents laborals, entre d'altres. Les autonomies s'hauran d'adaptar al nou copagament farmacèutic abans del 30 de juny. També es deixaran de finançar alguns fàrmacs, com les llàgrimes artificials i l'omeprazole. Les receptes s'adaptaran als nous percentatges amb uns codis.

Accés dels immigrants

A partir de l'1 de setembre els immigrants en situació irregular -que no cotitzin a la Seguretat Social- deixaran de tenir assistència sanitària gratuïta (excepte menors i embarassades) i només seran atesos en casos d'urgència. Es calcula que a Catalunya hi ha uns 60.000 immigrants sense papers. Els ciutadans europeus tampoc podran accedir a la targeta sanitària només amb l'empadronament.

Cartera única de serveis

S'unifica una cartera bàsica de serveis comuns per a tot l'Estat en la qual no s'inclouran aquells procediments que no tinguin provada la seva eficàcia. El govern espanyol també va aprofitar per blindar el sistema de trasplantaments i, a partir d'ara, les empreses que vulguin fer promoció sobre la donació de cèl·lules hauran de tenir una autorització.

Estalvi previst

Dels 7.000 milions d'euros que el govern de Rajoy vol estalviar en sanitat, 1.190 milions corresponen a Catalunya. Però, segons el Govern, amb les mesures del decret només és possible estalviar 118 milions d'euros, un 10% de l'exigit. És per això que, segons el Govern, es manté l'euro per recepta. "Ens diran que només hem estalviat el 10% i ens en faran culpables. Però aquest mort no ens el deixarem penjar", va dir el portaveu, Francesc Homs.

stats