AUTOMOCIÓ
Crònica 17/11/2011

Batalla judicial entre les famílies fundadores de Ficosa

La família Tarragó ha presentat una denúncia per la via penal contra Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa. Forma part del pols legal entre les dues famílies propietàries pel control de la companyia.

Ignasi Pujol
2 min
Xavier Pujol (esquerra), Josep Maria Pujol i Josep Maria Tarragó, al gener durant la presentació del nou centre de Viladecavalls.

Barcelona.Els fundadors del grup català Ficosa, un dels principals fabricants mundials de components per a automòbil, s'han embrancat en una batalla judicial. La família Tarragó ha demandat la família Pujol per haver-los fet fora de la gestió de la companyia. Els advocats dels Tarragó han presentat al jutjat de guàrdia de Barcelona una denúncia penal per presumpte fals testimoni i falsificació de proves documentals contra Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa Internacional.

La denúncia fa referència al judici que es va celebrar la setmana passada en un jutjat social de Barcelona, en què Jordi Tarragó va reclamar una indemnització per acomiadament improcedent a Ficosa Internacional. Jordi Tarragó i el seu germà Josep Maria, vicepresident executiu del grup, van ser acomiadats a finals de juny. Fonts properes als denunciants expliquen que durant el judici hi va haver alguns testimonis "falsos", alhora que es van utilitzar com a proves unes nòmines de Tarragó que aquest assegura que estan falsificades. Ahir s'havia de realitzar un segon judici laboral, però la jutge el va ajornar fins avui. En aquesta ocasió, el denunciant és Josep Maria Tarragó.

Aquesta guerra s'afegeix a l'altre gran front obert que té Ficosa actualment, un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afectarà 600 treballadors de la seva nova fàbrica de Viladecavalls.

Orígens del negoci

Jordi i Josep Maria Tarragó Pujol són fills de Josep Maria Tarragó Fabó, que va fundar l'empresa el 1949 juntament amb el seu cunyat Josep Maria Pujol Artigas, actual president i oncle dels denunciants.

Els problemes a la companyia van començar el 2009, després de la mort de Pujol Fabó als 85 anys. El seu fill Josep Maria Tarragó Pujol, exvicepresident executiu de Ficosa, explica en una carta enviada als proveïdors del grup: "He estat apartat de la vicepresidència executiva del grup per un cop de timó accionarial orquestrat i executat pel meu oncle Josep Maria Pujol Artigas i el meu cosí Xavier". El gir accionarial s'hauria executat, segons Josep Maria Tarragó, a través d'"argúcies societàries que només han aflorat en els últims temps" i que haurien aconseguit "alterar" a favor dels Pujol "l'equilibri accionarial exquisidament mantingut a l'empresa des de la seva fundació".

Pujol Tarragó comenta a la carta que el 27 de juny passat va ser "expulsat amb maneres vergonyoses i humiliants de les instal·lacions de la companyia". L'objectiu de l'exdirectiu de Ficosa és "reestablir l'equilibri en la gestió de Ficosa". Un portaveu de Ficosa va eludir ahir fer comentaris, tot i que fonts properes al grup asseguren que les acusacions de falsedat documental i fals testimoni són infundades. Ficosa ha contractat Cuatrecasas i Molins & Silva perquè els portin el cas.

Amb una plantilla de prop de 7.000 empleats, Ficosa va facturar 744 milions d'euros el 2010. És present en 19 països i treballa per als principals fabricants de cotxes.

stats