Publicitat
Publicitat

EL FINANÇAMENT DE LA GENERALITAT

Gran part dels compradors es van quedar sense el novembre passat

Els bons s'esgotaran aquesta setmana

Les entitats financeres col·locadores de l'emissió de bons preveuen que s'exhauriran divendres. En dos dies ja se n'han venut la meitat. A partir d'ara, el Govern utilitzarà aquest mecanisme habitualment.

El segon dia de comercialització dels bons a particulars va mantenir el mateix ritme de venda que dilluns. Les fonts consultades esperaven una caiguda de l'afluència de clients a les oficines de bancs i caixes, però finalment es va mantenir. I hi va haver tants compradors que ahir ja s'havia venut la meitat de l'emissió, després que s'haguessin col·locat 1.383 milions d'euros dels 2.700 milions totals. Això, a més, representa gairebé el 75% del tram assegurat.

Els bons a dos anys són els que segueixen tenint més bona acollida, amb un total de 554 milions adquirits (dels 558 milions assegurats). Dels bons a un any se n'han venut 829 milions (1.308 milions assegurats). Vist això, les mateixes fonts van dir que aquesta mateixa setmana s'esgotarà l'emissió, segurament divendres. Els compradors són majoritàriament gent que es va quedar sense bons en la primera emissió del tripartit feta el novembre passat, quan la demanda va ser de més del doble, amb peticions per valor de més de 7.000 milions, quan l'emissió va ser de 3.000 milions.

L'èxit de l'operació fins i tot ha animat la mateixa administració catalana. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va argumentar ahir que el sistema d'emissions per a particulars es convertirà en un mecanisme habitual, com ja ho és a l'Estat espanyol. Les entitats que comercialitzen els bons cobren entre el 2,5% i el 0,75% en el cas del tram amb venciment a un any i entre el 3,5% i l'1% d'una sola vegada en el segment de dos anys. Les entitats asseguradores són La Caixa, CatalunyaCaixa, Banc Sabadell, Unnim i Barclays. Les col·locadores són Ahorro Corporación Financiera, Caixa d'Enginyers, GVC Gaesco i Deutsche Bank.

Cèdules de La Caixa

Precisament, una d'aquestes entitats, La Caixa, va reforçar ahir la seva liquiditat a través d'una emissió de 1.250 milions d'euros en cèdules hipotecàries a cinc anys. El grup que presideix Isidre Fainé va tancar l'any passat amb una liquiditat de 19.638 milions, el 6,9% de l'actiu.

La tercera emissió de cèdules feta per La Caixa aquest any va tenir ahir una gran rebuda entre els inversors internacionals (gestores de fons, bancs centrals, companyies d'assegurances i bancs), que van generar una demanda de 1.600 milions. De la demanda total, el 80% va procedir de compradors internacionals, i hi destaca França (19% ), el Regne Unit (15%), Alemanya i Àustria (12%) i Àsia (9%).

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT