Crònica 12/05/2011

El veí, el client i el votant sempre tenen la raó

Albert Balanzà
2 min
Els cinc candidats van debatre amb els veïns.

El debat electoral de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), tradicional en campanya municipal, malgrat que fa vuit anys se suspengués pel veto al PP per donar suport a la guerra de l'Iraq, va complir ahir amb les expectatives de ser l'únic moment de la campanya d'autèntic pim-pam-pum entre veïns i candidats. Jordi Hereu, Xavier Trias, Alberto Fernández Díaz, Ricard Gomà i Jordi Portabella van arribar a ser titllats de "tebis" per un dirigent veïnal i en alguns moments van ser esbroncats. Però el model rígid sense rèpliques immediates va donar encara prou de si i la distensió introduïda per la moderadora, la periodista Rita Marzoa, va arrodonir la tarda dels que volien escoltar propostes polítiques abans que veure guanyar la Lliga al Barça.

Lluny de l'habitual escenari de l'Ateneu Barcelonès -un desacord organitzatiu va traslladar la convocatòria a la Casa del Mar del Poble Sec-, el debat va servir perquè Trias i Hereu creuessin davant de 500 persones les seves versions sobre les retallades socials a causa de la crisi: el candidat de CiU, amb la sort d'intervenir primer i acusant el govern espanyol i els diputats socialistes catalans al Congrés d'empitjorar la situació; i el candidat del PSC, admetent que s'hauran de fer ajustaments però defensant que l'Ajuntament és més solvent que altres administracions, en al·lusió a la Generalitat governada per CiU.

Oferta d'Hereu a la FAVB

Però va ser el segon bloc del debat, quan van intervenir set associacions del territori amb la majoria dels temes pendents clàssics de Barcelona (Can Batlló, Glòries, Montjuïc...), el que va donar més joc a les respostes concretes: Hereu va estendre la mà a la FAVB per anar junts en la lluita contra la corrupció perquè tenen "el mateix objectiu" d'acabar amb les males pràctiques a l'administració de "tres persones", mentre que Trias va ser més expeditiu en la seva fórmula per acabar amb les corrupteles: "Transparència, i si algú està sota sospita, se'l fa fora".

Sobre la privatització de serveis, el fals cara a cara va donar joc a altres forces i Hereu va apuntar que no tenen "cap fonamentalisme" a favor de la cessió de serveis públics a la gestió externa i Trias va advertir que no li diguin que privatitza quan ofereixi, com té previst en el seu programa, serveis de gestió pública al tercer sector. Aquí Trias va ser interpel·lat, però, pels veïns del barri de la Prosperitat, que mantenen un contenciós amb l'Ajuntament perquè l'històric casal de la 'Prospe' sigui gestionat per entitats locals. El candidat d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, es va queixar de la privatització de serveis funeraris i va ser l'únic a demanar més impostos: la taxa turística.

El debat també va tenir els moments del no: Trias va dir no a la gossera a Montjuïc i es va comprometre a ubicar-la en un altre lloc si guanya l'alcaldia, i el candidat d'Unitat per Barcelona-ERC, Jordi Portabella, va mostrar-se contrari al procés de desmantellament de Glòries, que Hereu va apuntar que es farà amb el trasllat dels Encants abans que es faci la destrucció del tambor.

stats