MASSACRE A OLOT: LA INVESTIGACIÓ
Crònica 17/12/2010

L'assasí pateix una paranoia que li falseja la realitat

Els problemes laborals i de sous endarrerits li han provocat una paranoia que li ha falsejat la realitat. Pere Puig ha magnificat una història d'embargs, deutes i persecucions que només existeix a la seva ment.

Carles Arbolí
2 min
L'assasí pateix una paranoia que li falseja la realitat

BARCELONA.Els investigadors de l'assassinat múltiple d'Olot estan convençuts que l'autor dels fets pateix una paranoia que li fa confondre la realitat amb la ficció. Això ha provocat que Pere Puig hagi estat construint aquests últims mesos un relat en el qual se sentia víctima d'un engany per part dels propietaris de l'empresa en què treballava, Construccions Tubert. El detingut, que avui prestarà declaració davant del jutge, estava convençut que s'havia arribat a hipotecar casa seva pressionat pels seus patrons, i així ho havia explicat a algunes persones del seu entorn. És el cas del veí de Sant Esteve d'en Bas, que rep el sobrenom d' El Chico , i a qui Puig va explicar, setmanes enrere, que l'estaven perseguint a la feina tot i que els havia ajudat hipotecant la seva casa familiar. "Estava convençut que l'havien enganyat", va manifestar.

Aquesta mateixa afirmació la va repetir també de forma "inconnexa" als agents que el van detenir a Olot i així consta en un document intern de la policia local: hipotecat, a punt de ser embargat i ridiculitzat per tothom. Per això, els Mossos d'Esquadra van obrir una via d'investigació, primer a la CAM, i ahir al matí en altres entitats bancàries i al Registre de la Propietat, per intentar esbrinar si existia aquesta hipoteca, però cap de les gestions van donar resultats. Puig és titular d'un compte corrent i una targeta de crèdit i no tenia cap deute important, segons va assenyalar el director d'expansió nord de la CAM, Gabriel Sagristà. Tampoc és té constància que fos ridiculitzat per ningú, segons els testimonis que han anat recollint els Mossos d'Esquadra.

Fonts de la investigació donen gairebé per descartat que l'assassí presenti un quadre d'alienació, ja que va actuar amb premeditació i la seva actitud serena després dels fets no correspon a aquest perfil. En aquest sentit, guanya pes la hipòtesi que se sentia víctima d'un greuge continuat que el va anar obsessionant fins a falsejar la realitat. És per això que la policia no descarta que després de disparar contra els dos treballadors de la caixa -moment en el qual va ser detingut- encara hagués planejat matar més persones.

Situació angoixant

El relat que només existia a la seva ment, sense tenir encara des informes forenses oficials que ho certifiquin, es construeix a partir del moment en què comença a tenir endarreriments en el pagament de la nòmina. L'angoixa per aquesta situació l'obsessiona i explica al seu entorn més proper que l'han enganyat fent-li signar uns papers -que ell manté que és una hipoteca- i que l'estan perseguint. És quan li anuncien que a final d'any l'acomiadaran i li paguen els endarreriments amb un xec sense fons que reacciona amb extrema violència perquè la situació, en part irreal, li resulta intolerable.

Mentrestant, l'advocada del detingut, Núria Masó, ha demanat formalment que es faci un informe per avaluar l'estat mental del seu client. En declaracions a l'agència ACN, Masó ha dit que Pere Puig "raona de manera normal", però té "una altra lògica a l'hora de veure les coses".

stats