MOVIMENT SOBIRANISTA
Crònica 19/03/2012

La Crida dóna suport a l'ANC

La vella Crida a la Solidaritat passa el testimoni. Aprofitant un sopar per commemorar el 31è aniversari de la seva fundació, els seus líders van signar un manifest a favor de l'Assemblea Nacional Catalana.

Pere Martí
2 min
'FLASHMOB' MULTITUDINARI PER LA INDEPENDÈNCIA
 La plaça Catalunya va ser l'escenari al migdia d'un multitudinari aplec llampec (flashmob) a favor de la independència. Hi van participar més de 8.500 persones, segons els organitzadors. Els milers d'assistents van fer onejar senyeres estelades alhora que cridaven: "In-inde-independència!". L'acte, organitzat pels mateixos impulsors del lipdub per la independència de Vic, va ser gravat per 16 càmeres i ben aviat es podrà veure al YouTube.

BARCELONA.Ja fa 31 anys que la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació catalanes va néixer. Tres dècades després, aquella entitat que va ser capaç de sacsejar consciències durant la dècada dels 80 i 90 ja no existeix, però els seus impulsors veuen en la recentment constituïda Assemblea Nacional Catalana la continuïtat de la seva tasca. Per això, aprofitant un sopar celebrat aquest dissabte a la nit, van signar un manifest de ple suport a l'ANC. És la primera vegada que la Crida es posa d'acord en alguna cosa des que es va dissoldre. Des de la seva defunció, el 29 de juny del 93 en un acte solemne al Paranimf de la UB, no s'havia pronunciat mai unitàriament.

El manifest aprovat dissabte a la nit, al qual ha tingut accés l'ARA, recorda l'èxit de la Crida a la Solidaritat com a moviment social independentista durant els seus dotze anys d'existència, però constata "els cada cops més freqüents atacs" contra la llengua i la cultura catalanes, que demostren que l'estat espanyol "està disposat a fer el que calgui, sigui legal o no, just o no, democràtic o no, ètic o no, per impedir que avancem com a nació lliure".

Malgrat aquest diagnòstic, el manifest constata que durant aquests 31 anys la vitalitat del moviment cívic sobiranista ha guanyat "amplitud social", cosa que els fa ser "optimistes" de cara al futur. Els signants, que continuen defensant "la justícia social, la democràcia, el progrés i l'alliberament nacional", celebren la recent constitució de l'ANC i encoratgen tots els catalans que "anhelen una societat més justa i una nació més lliure" a donar suport a l'Assemblea des de la convicció que "sumant esforços i treballant solidàriament podrem assolir la plena sobirania nacional: la independència".

Accions espectaculars

Entre els signants del manifest hi ha tots els líders i principals impulsors de l'entitat, com Àngel Colom, Aureli Argemí, Jordi Sànchez, Joan Manuel Tresserras, Xavier Bosch, Armand de Fluvià i alguns dels seus activistes més coneguts, com Jordi Rodri, Andreu Camps, Jordi Llobet o Agustí Argimón, persones que durant molts anys van estar en primera línia de les espectaculars accions de la Crida. Per motius personals no van poder assistir al sopar Carles Riera i Enric Marín. El suport de la Crida representa un aval moral per a l'ANC, que en els pròxims dies ha d'escollir la seva direcció.

stats