SANITAT
Crònica 19/03/2012

Els farmacèutics demanaran ajuts per adaptar-se al copagament

Els farmacèutics catalans preveuen que l'aplicació de la taxa de l'euro per recepta incrementarà les seves despeses. Demanen al Govern un sistema que deixi clar com i a qui s'ha d'aplicar la taxa.

M.l.f.
2 min
Els farmacèutics han plantejat els seus dubtes al Govern sobre l'aplicació de la taxa de l'euro per recepta.

BARCELONA.Els farmacèutics catalans es reuneixen avui amb representants del CatSalut per tractar, entre altres temes, els seus dubtes i desacords sobre l'aplicació de la taxa d'un euro per recepta com a mesura de copagament, que està previst que entri en vigor al juny. Els farmacèutics no se senten còmodes en el seu paper de recaptadors de la nova taxa, segons explica a l'ARA Francesc Pla, president en funcions del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ja que seran ells els que patiran les disconformitats dels clients. "Hauran d'entendre que és una decisió del Parlament i no nostra", apunta.

L'aplicació del copagament en el dia a dia de les farmàcies suposarà "més despesa i més feina", indica Pla. Per això, en la reunió d'avui sol·licitaran que la Generalitat els faciliti recursos per adaptar-se a la nova situació. El cobrament d'aquest euro per client complica la seva gestió diària. En tractar-se d'una taxa i no d'un augment del preu del medicament -la Generalitat no té potestat per modificar el preu dels fàrmacs-, hauran de fer canvis en la seva comptabilitat i en les eines informàtiques que fan servir. Caldrà millorar els processos de facturació, idear un sistema de control del cobrament i adaptar aquest sistema a la recepta electrònica.

Pla sol·licitarà també conèixer la força jurídica de la nova taxa i l'empara que suposa per al col·lectiu de farmacèutics. La taxa no s'aplicarà als medicaments que costin menys d'1,67 euros i en quedaran exempts els beneficiaris de la renda mínima d'inserció i de la Lismi (llei d'integració social dels minusvàlids) i els malalts crònics amb ingressos baixos. A partir de la recepta número 62, ja no es pagarà l'euro.

"Volem establir les bases per fer-ho bé; fer-ho malament serà generar incertesa sobre si a algú se l'hi ha de cobrar o no", explica Pla. Per no tenir dubtes, creu necessari determinar un sistema informàtic en què la mateixa targeta sanitària reflecteixi la situació de la persona. "Ja s'ha aconseguit que el 76% de les receptes a Catalunya siguin electròniques. Hem d'aprofitar aquest procés per oblidar-nos del tot del color de les receptes, és a dir, acabar amb les receptes de paper", diu Pla.

Retards en els pagaments

A la reunió d'avui, els farmacèutics tornaran a posar sobre la taula el retard del Govern en els pagaments de la factura farmacèutica. "Fa més de mig any que incompleixen terminis, ens estan pagant un medicament uns 90 dies després d'haver-lo dispensat", explica Pla. També volen aclarir si les proves pilot fetes entorn a l'aplicació de tests ràpids pel VIH i el càncer de còlon, que "semblen més efectius que altres mesures", s'implantaran com a servei i amb quins recursos.

stats