FÒRUM SOCIAL MUNDIAL A DAKAR
Crònica 12/02/2011

El Fòrum Social Mundial Ha de decidir què vol ser de gran

Encara té sentit lluitar per un món millor. És la idea que vol transmetre el 9è Fòrum Social Mundial, l'espai de trobada i debat de moviments socials internacionals que treballen per canviar el món.

Marta Bausells
3 min
Economic, SetemQuin

BarcelonaEl Fòrum Social Mundial va néixer l'any 2001 per contrarestar el Fòrum Econòmic Mundial que se celebra anualment a Davos. Deu anys després, la crisi ha acabat amb moltes aspiracions altermundistes, i el Fòrum ha perdut ressò mediàtic i visibilitat.

Després d'una època difícil, el Fòrum es torna a celebrar aquesta setmana a Dakar, on ha de seguir buscant la seva raó de ser i decidir cap on va. La idea de fons és que encara, i més que mai, el seu eslògan és vigent: "Un altre món és possible". Enguany hi assistiran una vintena d'organitzacions catalanes, entre les quals hi ha Justícia i Pau o Setem.

Quin és el paper de l'FSM?

El Fòrum és un espai de trobada internacional que aglutina moviments socials de tot el món que busquen solucions als problemes actuals per camins diferents del neoliberalisme. Va néixer en un moment d'ascens dels moviments denominats antiglobalització, després de les mobilitzacions de Seattle del 1999, on desenes de milers de manifestants van protestar contra la cimera de l'Organització Mundial del Comerç, que se celebrava en aquesta ciutat nord-americana.

L'esperit que hi ha al darrere vol ser d'obertura i s'hi permet la participació de tothom que vulgui. S'ha celebrat a Porto Alegre (Brasil), d'on sorgeix la iniciativa, en quatre ocasions, i també a Bombai, Caracas, Nairobi i Belém (Brasil) de manera relativament centralitzada. També s'ha fet a molts altres llocs del món, com Catalunya, on el 2008 i el 2010 es va celebrar el Fòrum Social Català com a part dels fòrums descentralitzats que promou el global. Hi van participar ponents de la talla de Noam Chomsky.

Els moviments antiglobalització van tenir molta volada fa uns 10 anys, després de les manifestacions de Seattle i coincidint amb els inicis del Fòrum. El 2001 hi va haver grans protestes contra el G-8 en una cimera a Gènova, i durant els anys següents va venir l'oposició global contra la guerra de l'Iraq.

Avui aquests moviments són gairebé invisibles, però hi segueixen sent, segons Eulàlia Reguant, una de les sis persones enviades per Justícia i Pau al Fòrum -i una de les organitzadores del Fòrum Social Català-. "La crisi ha generat força descol·locació i costa trobar respostes com moviments socials antiglobalització o altermundistes, per tant, és més difícil que es vegin", diu.

Qui el paga?

El primer Fòrum va ser autofinançat: el van pagar vuit organitzacions brasileres. A mesura que anava creixent, calia un esforç econòmic més gran. Un comitè internacional format per unes 100 organitzacions d'abast internacional en marca les línies generals i busca vies per finançar-lo, tot i que és el comitè local que es crea en cada trobada el que s'encarrega de la logística i del finançament. En ocasions hi ha hagut controvèrsia, com a Belém el 2008, en què una petroliera brasilera va posar-hi diners. És una qüestió en debat, ja que l'esperit mateix del Fòrum no tanca portes a ningú.

Què va passar a Nairobi el 2007?

Les mancances logístiques i els problemes interns del fòrum de Nairobi, sumats al fet que la gent local el va tornar elitista posant preus desorbitats per entrar-hi, van fer-lo l'exemple del que no s'ha de fer. "Això a Belém (2009) va canviar, hem après la lliçó", diu Reguant.

Calia, a més, un impuls nou, perquè començava a perdre força, i es va decidir que deixaria de ser anual. L'any següent, el 2008, va ser descentralitzat i es va celebrar de manera local a tot el món alhora.

Nairobi va representar, també, el naixement d'un debat que encara dura: el de la funció del Fòrum i el camí a seguir. Passar a l'acció política o seguir sent exclusivament un espai de trobada i de creació de xarxes. "A Dakar es poden veure certs canvis -creu Reguant-. Cada cop té més pes l'opció de donar resposta política, sense estar lligat a cap organització ni partit, esclar".

És molt el que s'ha aconseguit fins ara: s'han creat xarxes internacionals que treballen amb el deute extern, va néixer un espai de coordinació biregional entre Europa i Amèrica Llatina i la gran manifestació global del febrer del 2003 contra la guerra va néixer en Fòrum anterior. A Dakar, diu Reguant, hi haurà iniciatives amb impacte: "Aquest any es tractarà molt el tema de la crisi, i s'hi donarà resposta. A Belém acabava d'esclatar i no vam ser a temps de reaccionar", afegeix.

stats