RESPOSTA A LES PREGUNTES D'ERC
Crònica 10/03/2012

El govern espanyol, obligat a dir si limitarà el sou del rei

Ara
2 min
El rei Joan Carles amb el nou ambaixador de Líbia, Mohamed Al Fakih, a finals de febrer.

BARCELONA.De la bateria de 39 preguntes sobre la Casa del Rei que va registrar ERC al Congrés, només 13 tindran resposta després d'haver estat admeses a tràmit per la mesa. Una de les qüestions que el govern espanyol haurà de respondre per escrit és si té previst a la seva agenda establir un règim d'incompatibilitats perquè els membres de la família reial que tinguin un sou procedent dels pressupostos de l'Estat no puguin percebre altres ingressos.

A més de si pensa posar límits als ingressos, l'executiu de Mariano Rajoy també haurà de respondre com decideix la quantitat que s'assigna a la Casa del Rei. Malgrat tot, la mesa va rebutjar la pregunta en què es demanava si la quantitat d'aquesta partida la proposava la mateixa família del rei Joan Carles.

Entre les qüestions que també haurà de respondre l'executiu espanyol hi ha la d'explicar si existeix algun tipus de control de les donacions que rep la família reial "per evitar situacions fraudulentes" i si hi ha d'haver alguna reforma legislativa per garantir la transparència dels sous i béns que tenen.

Amb les seves preguntes, els republicans obligaran el PP a respondre si pensa modificar el títol II de la Constitució -referent a la Corona- i, en cas negatiu, si considera que s'ajusta als valors democràtics. També si creu que els càrrecs institucionals de l'Estat han de ser hereditaris.

Entre les preguntes que no han superat la barrera parlamentària n'hi ha un bon gruix de relacionades amb la "comprensió" que va demostrar el rei l'any 1981 amb els protagonistes dels cops d'estat, segons va publicar un setmanari alemany. Tampoc seran contestades qüestions com si el príncep i les infantes reben una assignació de la Casa del Rei i si Patrimoni de l'Estat té constància de totes les donacions que rep.

Queda pendent de ser qualificada per la mesa la pregunta sobre si la família reial compta amb algun tipus de privilegi quan ha de fer ús de la sanitat pública.

stats